Rijstvel-dumplings met Chinese kool en kip

Leuk & snel

- 01:11 min.

Dol op dumplings? Maak ze nu makkelijk zelf met rijstvellen. Je vult ze met koolbladeren en een mengsel van kipgehakt, knoflook, gember en groenten. Even laten stomen in een stoommandje en serveren met een dip en chiliolie. Lekker bij de borrel, als lunch of avondeten!

INGREDIËNTEN
15 g verse gember
2 tenen knoflook
2 bosuitjes 
100 g winterpeen 
11 Chinese-koolbladeren (evt. extra voor in de stoommand)
4 el sojasaus minder zout
1½ tl sesamolie
½ tl witte peper 
300 g kipgehakt 
1 tl olie
9 rijstvellen 
2 el rijstazijn 
2 el chiliolie (Lee kum kee Chiu chow)

Keukenspullen
Fijne rasp
Grove rasp
Stoommand
Bakpapier

Dumpling-vulling maken
Schil en rasp de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de bosui zo fijn mogelijk. En rasp de winterpeen met een grove rasp. Snijd 1 koolblad zo fijn mogelijk. Meng het kipgehakt met de gember, knoflook, bosui, geraspte wortel, fijngesneden kool, de helft van de sojasaus, de sesamolie en witte peper. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties. 

Koolbladeren blancheren
Verhit een pan met water waar een stoommandje op past. Breng het water aan de kook en blancheer 10 koolbladeren in delen ca. 3 min. Neem uit de pan en dep droog. 

Dumplings maken
Zet de stoommand op de pan en leg een stukje bakpapier op de bodem (zorg ervoor dat de randen vrij blijven). Houd warm op laag vuur. Vul een (oven)schaal tot halverwege met lauwwarm water. Zet 2 platte borden klaar, bestrijk er 1 met de olie. Week telkens 2 rijstvellen ca. 10 sec. in het lauwwarme water en leg ze op elkaar op het niet ingevette platte bord tot 1 dikkere rijstvel. Bedek de onderste helft van het vel met de 2 geblancheerde kolen en zorg dat de bladen goed evenredig over het rijstvel zijn verdeeld en overal even dik zijn. Snijd overtollige kool eraf.  Verdeel net onder het midden van het rijstvel een portie kipgehaktmengsel en verspreid horizontaal als een worstje. Rol zo strak en gelijkmatig mogelijk op. 

Dumplings stomen
Snijd met een scherp mes in 6gelijkestukken (maak het mes eventueel nat). Maak nog zo’n rol. Verdeel de eerste 12 rolletjes rechtopstaand over de bodem van de stoommand. Stoom ca. 10 min met de deksel op de pan. Maak ondertussen de rest van de rolletjes en bewaar op het ingevette bord. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Stoom ze ook 10 min.

Dip maken en dumplings serveren
Maak ondertussen een dip van de rest van de soja en de rijstazijn. Serveer naast de dumplings. Serveer ook de chiliolie erbij.