Volkorenpasta maken (zonder pastamachine)

Receptvideo

- 01:48 min.

Maak zelf de lekkerste volkorenpasta - zonder pastamachine! Snijd de pasta in de vorm naar wens: spaghetti, tagliatelle, wat je maar wil. Combineer je verse pasta met Parmezaanse kaas of je favoriete pastasaus. Buon appetito!
Ingrediënten
300 g volkorenspeltmeel  
3 middelgrote eieren  
1 el milde olijfolie  
2½ el kraanwater  
¼ tl zout  
Dit heb je nodig
Staande mixer met deeghaak (optioneel)
Deegroller  
Maak volkorenpastadeeg
Maak op je werkblad een bergje van het speltmeel. Maak in het midden een kuiltje en breek daarboven de eieren. Voeg de olie, het water en zout toe. Roer de eieren voorzichtig los met een vork. Gebruik je handen om het meel beetje bij beetje door de eieren te mengen, werk vanuit het midden van het kuiltje naar buiten. Druk de losse stukken deeg samen tot een deegbal.   
Pastadeeg kneden
Kneed het deeg in een staande mixer met deeghaak of met de hand nog 15 min. flink door, het moet een soepele bal worden. Houd tijdens het kneden in de gaten of de mixer niet oververhit raakt. Zet indien nodig de mixer uit tot hij is afgekoeld en kneed dan weer verder. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 40 min. rusten in de koelkast.
Volkorenpasta maken zonder pastamachine
Maak bolletjes van het deeg en rol ze met een deegroller uit tot lappen van 1 mm dik. Snijd de lappen met een scherp mes in smalle of bredere repen (tagliatelle of pappardelle), slierten (spaghetti) of een vorm naar wens. Kook de pasta, eventueel met zout in ca. 3 min. gaar. Lekker met Parmezaans kaas.