Handige tips om buiten te eten

Niks is lekkerder dan op een warme zomerdag buiten eten. Er zijn alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe houd je insecten op afstand? En hoe hou je je eten langer houdbaar in de zon? Hoe zorg je ervoor dat je drankjes koud blijven? En wat zijn makkelijke en heerlijke recepten voor buiten eten (en drinken)? Wij geven je alle tips en inspiratie.

Buiten eten op vele manieren

Als je buiten gaat eten moet je natuurlijk eerst bedenken waar je gaat eten. Wordt het een barbecue of toch een picknick op het strand? Zet je een lekkere borrelplank op tafel of is het al wat later en verschijnen de cocktails? Nadat je dit hebt besloten is het tijd om alle voorbereidingen te treffen. Hieronder geven we daarvoor een paar handige tips.

Zó hou je insecten weg

Een grote irritatie van buiten eten zijn de insecten die ons vaak lastig vallen. Hierbij een paar handige tips om dit te voorkomen:

 • Gebruik een deksel op je pannen of leg bijvoorbeeld zilverfolie over je salade om deze af te dekken. Op die manier komen de insecten minder snel in de verleiding om op bezoek te komen.
 • Heb je zoete drankjes op tafel staan? Dek ook die af met bijvoorbeeld een bierviltje. Vooral wespen zijn namelijk dol op zoete lekkernijen.
 • Gebruik geuren om wespen op afstand te houden. Zet bijvoorbeeld een bakje azijn op tafel (eventueel met een paar kruidnagels erin), een bakje gesnipperde ui of leg een gesneden sinaasappel/citroen op tafel.
 • Maak na het eten ook goed de tafel schoon, zo zorg je ervoor dat er geen etensresten en kruimels achterblijven waar insecten op af komen.

Bewaartips voor buiten eten

Het beste is om niet te lang te wachten met eten van al dat lekkers. Het warmere weer en de schijnende zon is namelijk voor bacteriën een hele fijne situatie, waardoor de houdbaarheid van producten snel achteruit gaat. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om alle producten zo lang mogelijk in de koelkast te houden. Vooral vleeswaren, eieren en zuivel mogen niet te lang in de zon liggen. Zet het daarom pas op tafel wanneer je gaat eten, zo hou je al het lekkers zo lang mogelijk goed en voorkom je bacteriën. Een handige tip hierbij is om de gerechten in kleine hoeveelheden op tafel te zetten of een koeltas te gebruiken.

Koud houden zonder koelkast

Misschien heb je buiten de koelkast niet in de buurt, of heb je gewoon geen zin om de hele tijd heen en weer te lopen. Een paar opties om je biertjes tóch lekker koud te kunnen drinken:

 • De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk een koelbox of koeltas. Heb je deze niet? Vul een emmer of een andere grote bak met ijsklontjes. Bij grote hoeveelheden aan drankjes kun je ook een klein opblaaszwembadje gebruiken. Tip: doe er een snuf zout bij, dan blijft het ijs langer in tact.
 • Een isolatiedeken kan ook al veel koud houden. Leg de drankjes zo dicht mogelijk bij elkaar, zo komt er weinig warme lucht bij.
 • Ook de natuur zelf is een koele plek: onder de grond is het lekker koel, dus graaf een gat in de grond en leg daar je drankjes in.

Onze top 5 recepten voor die warme zomeravond

Als je buiten gaat eten is het vaak wat warmer. Een frisse salade of wat lichtere gerechten zijn daarom meer geschikt om buiten te eten. Om je keuze wat makkelijker te maken hebben wij een top 5 samengesteld. Kies bijvoorbeeld voor:

 1. Pokebowl met zalm
 1. Watermeloen met kaas en munt
 1. Zomerse pastasalade
 1. Gazpacho
 1. Lauwwarme aspergesalade met gegrilde kip

Meer inspiratie

Picknick boodschappenlijstje

Picknicken: alles wat je nodig hebt

Bij lekker weer kan een gezellige picknick niet ontbreken. Maar wat neem je eigenlijk mee voor op het kleedje?

Bekijk tips voor het picknicken
Barbeque eten

Wat heb je allemaal nodig voor een BBQ?

Wat moet je allemaal regelen of kopen voor een geslaagde BBQ? Wij helpen graag met een overzichtelijk BBQ-boodschappenlijstje.

Bekijk tips voor je BBQ boodschappenlijstje