Kiemgroenten
Kiemgroenten

Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn jonge plantjes die net uit hun zaden zijn gekomen. Deze groenten zitten vol vitamines en voegen een kleurrijke touch toe aan jouw bord!

Wat zijn kiemgroenten en welke soorten zijn er?

Wat zijn kiemgroenten en welke soorten zijn er?

Kiemgroenten zijn jonge plantjes die net uit hun zaden zijn gekomen. Deze ‘babyplantjes’ hebben vaak al een paar blaadjes gevormd. De naam ‘kiemgroenten’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten groenten. Je hebt vast weleens gehoord van taugé en alfalfa. Maar wist je dat er ook kiemen bestaan van radijs, rode kool, rucola, mosterd en kikkererwten? Er zijn ontzettend veel soorten kiemgroenten te vinden!

Zijn kiemgroenten gezond?

Deze jonge plantjes worden gerekend tot de groente. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Kiemgroenten zijn dus zeker gezond.

Zijn kiemgroenten gezond?
Waar eet je kiemgroente bij?

Waar eet je kiemgroente bij?

Kiemgroenten worden vaak gebruikt ter garnering bij maaltijden. Maar ook in salades, roerbakschotels en soepen zijn deze groenten een heerlijke smaakmaker. De smaak per kiemgroente verschilt. Zo heeft alfalfa een zachte en frisse smaak die goed combineert met salades, terwijl de knapperige taugé een kruidige, nootachtige smaak heeft en veel in Indische en Chinese keuken wordt gebruikt.

Kun je kiemgroente rauw eten?

Was de kiemgroenten vlak voor bereiding onder een stromende kraan. Sommige kiemgroenten kunnen ook rauw worden gegeten, maar aangeraden wordt om deze jonge plantjes mee te wokken met de maaltijd. Dit omdat er schadelijke bacteriën op de groenten kunnen voorkomen. Kiemgroente zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar de groenten goed afgedekt in de koelkast. Invriezen is vaak niet mogelijk.

Kun je kiemgroente rauw eten?
Donker meergranenbrood met hummus en kiemgroenten

Donker meergranenbrood met hummus en kiemgroenten

  1. Besmeer de sneetjes brood met de hummus. Snijd de gegrilde groente in reepjes en verdeel over de helft van de sneetjes brood. Verdeel daarover de kiemgroenten. Dek af met de rest van het brood en snijd doormidden.