Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem al roerend met een garde erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen, roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Voeg de mosterd en nootmuskaat toe en laat op laag vuur al roerend 3 min. zacht koken. Breng de bechamel op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de gruyère. Leg de helft van de sneetjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van de bechamel erover, bestrooi met ⅓ van de gruyère en beleg met de ham. Top af met de rest van de sneetjes brood. Verdeel de rest van de bechamel erover en bestrooi met de rest van de gruyère. Bak 15-20 min. in de oven tot de kaas gesmolten is.
Croque monsieur
Probeer de iconische croque monsieur, een Franse sandwich met een combinatie van ham, geraspte gruyère en romige bechamelsaus. Gebakken in de oven voor een knapperig resultaat.
- achtergrondinfoDe term "croque" komt van het Franse werkwoord croquer, wat "knabbelen" of "kraken" betekent, en "monsieur" betekent "meneer". Samen verwijst het naar een "knapperige meneer", een speelse benaming voor deze warme sandwich. De croque monsieur verscheen voor het eerst op een menukaart in Parijs in 1910, vermoedelijk in het café Le Bel Âge. De eigenaar zou de naam hebben bedacht als een grap, nadat hij beschuldigd werd van het serveren van "mensenvlees" in zijn sandwiches. Hij zou hebben geantwoord dat het "vlees van een heer" was, wat leidde tot de naam "croque monsieur". De croque madame is hetzelfde broodje, maar met een gebakken ei erop. Het ei doet denken aan een hoedje of kapsel, vandaag de naam “madame”.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Croque monsieur
Probeer de iconische croque monsieur, een Franse sandwich met een combinatie van ham, geraspte gruyère en romige bechamelsaus. Gebakken in de oven voor een knapperig resultaat.

lunch
4 personen
560 kcal
20 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem al roerend met een garde erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen, roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Voeg de mosterd en nootmuskaat toe en laat op laag vuur al roerend 3 min. zacht koken. Breng de bechamel op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de gruyère. Leg de helft van de sneetjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van de bechamel erover, bestrooi met ⅓ van de gruyère en beleg met de ham. Top af met de rest van de sneetjes brood. Verdeel de rest van de bechamel erover en bestrooi met de rest van de gruyère. Bak 15-20 min. in de oven tot de kaas gesmolten is.
achtergrondinfo:De term "croque" komt van het Franse werkwoord croquer, wat "knabbelen" of "kraken" betekent, en "monsieur" betekent "meneer". Samen verwijst het naar een "knapperige meneer", een speelse benaming voor deze warme sandwich. De croque monsieur verscheen voor het eerst op een menukaart in Parijs in 1910, vermoedelijk in het café Le Bel Âge. De eigenaar zou de naam hebben bedacht als een grap, nadat hij beschuldigd werd van het serveren van "mensenvlees" in zijn sandwiches. Hij zou hebben geantwoord dat het "vlees van een heer" was, wat leidde tot de naam "croque monsieur". De croque madame is hetzelfde broodje, maar met een gebakken ei erop. Het ei doet denken aan een hoedje of kapsel, vandaag de naam “madame”.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
40 g ongezouten roomboter
45 g tarwebloem
375 ml volle melk
1 el grove dijonmosterd à' l'ancienne
½ tl gemalen nootmuskaat
165 g gruyère
8 sneetjes AH Liefde & Passie desem blond
4 plakken gerookte slagersachterham
Dit heb je nodig
bakpapier