Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het bovenste kapje van de bol knoflook zodat de tenen zichtbaar worden en leg op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met ¼ van de olie en vouw dicht. Pof de verpakte knoflook 45 minuten in de oven.
Snijd de ui en tomaten in parten. Meng in een kom de ui, tomaat, pompoenblokjes, het venkelzaad en de helft van de olie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 40 min. in de oven.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en doe in de hoge beker. Voeg de rest van de olie, de ricotta, 1 el citroensap (per 6 personen) en de citroenrasp toe en pureer met de staafmixer tot een crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Haal de groenten uit de oven en doe in een soeppan. Knijp de tenen knoflook uit de bol en voeg toe aan de pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook de soep 5 minuten en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de kommen en verdeel er de ricotta-basilicumcrème over.
Geroosterde pompoen-tomatensoep
Tomaat én pompoen, een echt herfstig duo die goed combineren in deze geroosterde pompoen-tomaatsoep.
- combinatietipLekker met meergranenstokbrood.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Geroosterde pompoen-tomatensoep
Tomaat én pompoen, een echt herfstig duo die goed combineren in deze geroosterde pompoen-tomaatsoep.

voorgerecht
6 personen
170 kcal
25 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het bovenste kapje van de bol knoflook zodat de tenen zichtbaar worden en leg op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met ¼ van de olie en vouw dicht. Pof de verpakte knoflook 45 minuten in de oven.
Snijd de ui en tomaten in parten. Meng in een kom de ui, tomaat, pompoenblokjes, het venkelzaad en de helft van de olie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 40 min. in de oven.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Haal de blaadjes van de takjes basilicum en doe in de hoge beker. Voeg de rest van de olie, de ricotta, 1 el citroensap (per 6 personen) en de citroenrasp toe en pureer met de staafmixer tot een crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Haal de groenten uit de oven en doe in een soeppan. Knijp de tenen knoflook uit de bol en voeg toe aan de pan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook de soep 5 minuten en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de kommen en verdeel er de ricotta-basilicumcrème over.
combinatietip:Lekker met meergranenstokbrood.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
1 bol knoflook
4 el milde olijfolie
1 middelgrote ui
750 g romatomaten
800 g koelverse pompoenblokjes
1 el venkelzaad
½ biologische citroen
10 g verse basilicum
100 g ricotta
500 ml water
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer met hoge beker