Per­zi­sche yog­hurt­soep

Ash-e doogh is de officiële naam van deze Perzische maaltijdsoep.

(2) waardeer
midden-oosters hoofdgerecht Ash-e doogh is de officiële naam van deze Perzische maaltijdsoep. 4 personen
3 2

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • keukenpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de ui. Snijd de helft van de knoflook fijn. Verhit 3/5 van de boter in een soeppan en fruit de ui en gesneden knoflook 6 min. op laag vuur. Snijd ondertussen de rest van de knoflook in flinterdunne plakjes. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de plakjes knoflook op laag vuur lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd apart. Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.
  2. Voeg de rijst toe aan het uimengsel in de soeppan. Roerbak 1 min., voeg vervolgens het water toe en doe de uitgelekte kikkererwten erbij. Breng aan de kook en laat het rijstmengsel 15 min. garen. Roer af en toe.
  3. Snijd ondertussen de koriander en peterselie fijn. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Snijd de bosui in ringetjes. Voeg de kruiden en bosui toe aan de soeppan.
  4. Doe de maizena in een kommetje en voeg wat water toe. Meng door elkaar en roer vervolgens door de yoghurt. Schenk het mengsel al roerend in de pan. Laat het geheel al roerend op laag vuur binden. Laat de soep niet koken, maar houd ’m tegen het kookpunt aan, zodat de yoghurt niet kan schiften. Breng de yoghurtsoep op smaak met peper en zout.
  5. Boen de citroen schoon. Schep de soep in kommen of diepe borden, voeg de gebakken knoflook toe, rasp wat citroenschil erboven en bestrooi met wat extra zwarte peper.

variatietip:

Speel met de kruiden, kies wat je lekker vindt. Dille smaakt ook lekker in deze soep.

Tip:

Ash-e doogh noemt men deze yoghurtsoep in Iran, voormalig Perzië. Hij komt ook voor in Irak, Turkije en Syrië. Eigenlijk hoort er doogh in, een gezouten yoghurtdrankje. Verder veel kruiden en groenten.

bewaartip:

Soepen waarin zuivel zit, zijn niet geschikt om in te vriezen. Je kunt wel de basis van de soep een dag van tevoren maken en het yoghurtmengsel vlak voor serveren toevoegen.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 295 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 37 g
  • vet 10 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Perzische yoghurtsoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Per­zi­sche yog­hurt­soep

1
1
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook

Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.

2
2
  • 15 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui en gesneden knoflook 6 min. op laag vuur.

3
3
  • 2 tenen knoflook

Snijd ondertussen de rest van de knoflook in flinterdunne plakjes.

4
4
  • 10 g ongezouten roomboter

Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de plakjes knoflook op laag vuur lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd apart.

5
5
  • 400 g kikkererwten in blik

Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af en laat uitlekken.

6
6
  • 100 g basmatirijst

Voeg de rijst toe aan het uimengsel in de soeppan.

7
7
  • 600 ml kraanwater

Roerbak 1 min. en voeg vervolgens het water toe en doe de uitgelekte kikkererwten erbij.

8
8

Breng aan de kook en laat het rijstmengsel in 15 min. garen. Roer af en toe.

9
9
  • 15 g verse koriander
  • 15 g verse platte peterselie

Snijd ondertussen de koriander en peterselie fijn.

10
10
  • 3 takjes verse munt
  • 3 bosuitjes

Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Snijd de bosui in ringetjes.

11
11

Voeg de kruiden en bosui toe aan de soeppan.

12
12
  • 1 el maizena

Doe de maizena in een kommetje en voeg wat water toe.

13
13
  • 400 g volle yoghurt

Meng door elkaar en roer vervolgens door de yoghurt.

14
14

Schenk het mengsel al roerend in de pan.

15
15

Laat het geheel al roerend op laag vuur binden. Laat de soep niet koken, maar houd ’m tegen het kookpunt aan, zodat de yoghurt niet kan schiften.

16
16

Breng de yoghurtsoep op smaak met peper en zout.

17
17
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon. Schep de soep in kommen of diepe borden, voeg de gebakken knoflook toe, rasp wat citroenschil erboven en bestrooi met wat extra zwarte peper.

variatietip:

Speel met de kruiden, kies wat je lekker vindt. Dille smaakt ook lekker in deze soep.

bewaartip:

Soepen waarin zuivel zit, zijn niet geschikt om in te vriezen. Je kunt wel de basis van de soep een dag van tevoren maken en het yoghurtmengsel vlak voor serveren toevoegen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.