Ge­hakt­bal met ge­kook­te aard­ap­pe­len en sper­zie­bo­nen

Een 'ouderwetse' gehaktbal met gekookte aardappelen en sperziebonen is op z'n tijd erg welkom, toch?

(5) waardeer
hollands hoofdgerecht Een 'ouderwetse' gehaktbal met gekookte aardappelen en sperziebonen is op z'n tijd erg welkom, toch? 4 personen
5 5

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verkruimel de beschuiten en meng met het ei, peper en zout door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 4 gehaktballen van. Verhit de boter en olie in een hapjespan en braad de ballen in 5 min. op middelhoog vuur rondom bruin. Draai het vuur laag en bak in 20 min. gaar. Keer regelmatig.
  2. Kook ondertussen de aardappelen in ca. 16 min. gaar.
  3. Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, maar laat het puntje zitten. Kook in 7 min. beetgaar.
  4. Meng de jus met het water en schenk bij de gehaktballen. Roer door en breng aan de kook. Laat 1 min. zachtjes koken.
  5. Serveer de aardappelen met de sperziebonen, een gehaktbal en de jus.

dieettip:

Dagje geen vlees/vis? Vervang de gehaktbal door 200 g vegetarische balletjes (voor 4 personen). De jus is niet vegetarisch.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 630 kcal
  • eiwit 34 g
  • koolhydraten 50 g
    waarvan suikers 3 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 440 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in
januari 2021

Gehaktbal met gekookte aardappelen en sperziebonen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­hakt­bal met ge­kook­te aard­ap­pe­len en sper­zie­bo­nen

1
1
  • 2 beschuiten
  • 1 wit scharrelei
  • 500 g rundergehakt

Verkruimel de beschuiten en meng met het ei, peper en zout door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 4 gehaktballen van.

2
2
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 1 el milde olijfolie

Verhit de boter en olie in een hapjespan en braad de ballen in 5 min. op middelhoog vuur rondom bruin.

3
3

Draai het vuur laag en bak in 20 min. gaar. Keer regelmatig.

4
4
  • 800 g koelverse aardappelen kruimig

Kook ondertussen de aardappelen in ca. 16 min. gaar.

5
5
  • 600 g verse sperziebonen

Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, maar laat het puntje zitten. Kook in 7 min. beetgaar.

6
6
  • 102 g jus naturel
  • 200 ml water

Meng de jus met het water en schenk bij de gehaktballen. Roer door en breng aan de kook. Laat 1 min. zachtjes koken.

7
7

Serveer de aardappelen met de sperziebonen, een gehaktbal en de jus.

dieettip:

Dagje geen vlees/vis? Vervang de gehaktbal door 200 g vegetarische balletjes (voor 4 personen). De jus is niet vegetarisch.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.