bewaar
Bloemkoolschotel
Bloemkoolschotel
bewaar

Bloemkoolschotel

Zet de bloemetjes buiten met deze bloemkoolschotel met gehakt.

25 min. bereiden
35 min. oventijd
20waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2 tenen

knoflook

1

bloemkool

50 g

ongezouten roomboter

200 g

fijngesneden prei

300 g

rundergehakt

40 g

tarwebloem

400 ml

volle melk

200 g

belegen kaas

½ tl

gemalen nootmuskaat

600 g

aardappelschijfjes

Dit heb je nodig

  • rasp

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

Zet de bloemetjes buiten met deze bloemkoolschotel met gehakt.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.

2

Verhit ⅕ van de boter in een grote hapjespan en fruit de prei 2 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de bloemkool toe en bak in 5 min. rul. Bak de laatste 2 min. de knoflook mee. Breng op smaak met peper en zout.

3

Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad met een garde (roux). Laat 3 min. garen op laag vuur en voeg dan al roerend de melk toe (bechamel). Breng aan de kook en laat de bechamel op laag vuur al roerend 2-3 min. koken tot een dikke saus.

4

Rasp ondertussen de kaas fijn. Voeg de nootmuskaat en de helft van de kaas toe aan de bechamel. Roer tot de kaas is gesmolten en breng op smaak met peper en eventueel zout.

5

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel het gehakt-bloemkoolmengsel hierover en de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de rest van de kaas.

6

Bak de ovenschotel in 35 min. goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie om bruinkleuring tegen te gaan.

combinatietipLekker met fijngesneden verse platte peterselie.