Doe de rijst in een grote kom en spoel onder koud stromend water. Giet af en herhaal dit proces, totdat het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm in een pannetje de rijstazijn met de suiker en het zout, totdat alles volledig is opgelost.
Schep de gekookte rijst in een ondiepe kom (gebruik geen metaal!). Giet het azijnmengsel erover en meng dit met een houten lepel of rijstspatel in luchtige bewegingen door de rijst. Laat afkoelen onder een vochtige theedoek.
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in de lengte in repen van 0.5 cm dik. Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in de lengte in plakken van 0.5 cm dik.
Knip ongeveer ⅓ van elk norivel af langs de lange zijde, zodat je een vel van 20 x 15 cm overhoudt. Leg een norivel met de ruwe kant naar boven en de lange zijde naar je toe op een met vershoudfolie bekleed sushimatje.
Verdeel met natte handen een dunne laag sushirijst over het hele norivel. Draai het vervolgens om, zodat de rijst onderop ligt.
Leg een strook komkommer, avocado en surimisticks over de lengte van het norivel, net onder het midden. Zorg dat je niet te veel vulling gebruikt. Rol de sushi stevig op met behulp van het matje.
Snijd de rol met een scherp, vochtig mes in 6 gelijke stukken. Herhaal dit met de rest van de norivellen.
Spuit een dot wasabimayonaise op elk stukje sushi. Schep hier met een theelepel een klein hoopje zalmeitjes op en bestrooi met het sesamzaad. Serveer de California roll met de sojasaus, wasabipasta en sushigember.
California roll
Zin in sushi? De California roll is wellicht de bekendste inside-out roll ter wereld - met romige avocado, frisse komkommer surimisticks en zalmeitjes voor nét dat beetje extra.
- achtergrondinfoDe California roll is wellicht de bekendste inside-out roll ter wereld. De sushirol werd in de jaren '60 in Amerika bedacht door een sushichef, speciaal voor mensen die nog niet gewend waren aan rauwe vis eten. Hij verving de vis door surimi en zo zag de California roll het levenslicht.
- achtergrondinfoNormaal gesproken wordt de California roll bedekt met tobiko (kleine, oranje vliegvis-eitjes). In dit recept gebruiken we zalmeitjes (ikura).
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
California roll
Zin in sushi? De California roll is wellicht de bekendste inside-out roll ter wereld - met romige avocado, frisse komkommer surimisticks en zalmeitjes voor nét dat beetje extra.

hoofdgerecht
30 porties
85 kcal
45 min. bereiden
Aan de slag
Doe de rijst in een grote kom en spoel onder koud stromend water. Giet af en herhaal dit proces, totdat het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm in een pannetje de rijstazijn met de suiker en het zout, totdat alles volledig is opgelost.
Schep de gekookte rijst in een ondiepe kom (gebruik geen metaal!). Giet het azijnmengsel erover en meng dit met een houten lepel of rijstspatel in luchtige bewegingen door de rijst. Laat afkoelen onder een vochtige theedoek.
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in de lengte in repen van 0.5 cm dik. Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in de lengte in plakken van 0.5 cm dik.
Knip ongeveer ⅓ van elk norivel af langs de lange zijde, zodat je een vel van 20 x 15 cm overhoudt. Leg een norivel met de ruwe kant naar boven en de lange zijde naar je toe op een met vershoudfolie bekleed sushimatje.
Verdeel met natte handen een dunne laag sushirijst over het hele norivel. Draai het vervolgens om, zodat de rijst onderop ligt.
Leg een strook komkommer, avocado en surimisticks over de lengte van het norivel, net onder het midden. Zorg dat je niet te veel vulling gebruikt. Rol de sushi stevig op met behulp van het matje.
Snijd de rol met een scherp, vochtig mes in 6 gelijke stukken. Herhaal dit met de rest van de norivellen.
Spuit een dot wasabimayonaise op elk stukje sushi. Schep hier met een theelepel een klein hoopje zalmeitjes op en bestrooi met het sesamzaad. Serveer de California roll met de sojasaus, wasabipasta en sushigember.
achtergrondinfo:De California roll is wellicht de bekendste inside-out roll ter wereld. De sushirol werd in de jaren '60 in Amerika bedacht door een sushichef, speciaal voor mensen die nog niet gewend waren aan rauwe vis eten. Hij verving de vis door surimi en zo zag de California roll het levenslicht.
achtergrondinfo:Normaal gesproken wordt de California roll bedekt met tobiko (kleine, oranje vliegvis-eitjes). In dit recept gebruiken we zalmeitjes (ikura).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 30 porties)
300 g sushirijst
3 el rijstazijn
3 tl kristalsuiker
1 tl zout
½ komkommer
1 avocado
5 norivellen
200 g surimisticks
15 tl wasabi mayo
4 el zalmforel-eitjes
2 el zwart sesamzaad
3 el sojasaus
2 tl wasabipasta
2 el sushigember
Dit heb je nodig
sushimatje
vershoudfolie