Verwarm de oven voor op 200 ºC. Stort de ricotta op een met bakpapier beklede bakplaat. Halveer de aubergines in de lengte en snijd de helften vervolgens in plakken van 0.5 cm. Leg de aubergine om de ricotta heen. Besprenkel met ⅘ olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven.
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Snijd de knoflook grof. Haal de blaadjes van het basilicum en snijd de takjes fijn. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en fruit de knoflook, chilivlokken en fijngesneden basilicumtakjes 30 sec. Voeg de polpa toe en laat op middelhoog vuur 10 min. indikken tot een saus.
Giet ondertussen de pasta af en vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Haal de aubergine en ricotta uit de oven. Doe de pasta, het kookvocht en de aubergine in de pan bij de tomatensaus en schep om.
Schep de pasta in een grote schaal, bestrooi met het basilicum en breek de ricotta in stukken erboven.
'Snelle' pasta alla Norma
Wist je dat pasta alla norma is vernoemd naar een opera? Het pasta gerecht van aubergine, tomatensaus en basilicum is net zo lekker als dat de opera mooi is. Je zet 'm zo zelf op tafel met dit handige recept.
- serveertipLekker met extra vierge olijfolie.
- kookstaptipGebruik penne of rigatoni in plaats van caserecce.
- achtergrondinfoTraditioneel wordt de aubergine in dit Siciliaanse gerecht eerst gezouten en daarna gefrituurd. In deze versie gaat-ie met de ricotta in de oven, lekker makkelijk voor doordeweeks.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
'Snelle' pasta alla Norma
Wist je dat pasta alla norma is vernoemd naar een opera? Het pasta gerecht van aubergine, tomatensaus en basilicum is net zo lekker als dat de opera mooi is. Je zet 'm zo zelf op tafel met dit handige recept.

hoofdgerecht
4 personen
590 kcal
20 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Stort de ricotta op een met bakpapier beklede bakplaat. Halveer de aubergines in de lengte en snijd de helften vervolgens in plakken van 0.5 cm. Leg de aubergine om de ricotta heen. Besprenkel met ⅘ olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven.
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Snijd de knoflook grof. Haal de blaadjes van het basilicum en snijd de takjes fijn. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en fruit de knoflook, chilivlokken en fijngesneden basilicumtakjes 30 sec. Voeg de polpa toe en laat op middelhoog vuur 10 min. indikken tot een saus.
Giet ondertussen de pasta af en vang 100 ml kookvocht (per 4 personen) op. Haal de aubergine en ricotta uit de oven. Doe de pasta, het kookvocht en de aubergine in de pan bij de tomatensaus en schep om.
Schep de pasta in een grote schaal, bestrooi met het basilicum en breek de ricotta in stukken erboven.
serveertip:Lekker met extra vierge olijfolie.
kookstaptip:Gebruik penne of rigatoni in plaats van caserecce.
achtergrondinfo:Traditioneel wordt de aubergine in dit Siciliaanse gerecht eerst gezouten en daarna gefrituurd. In deze versie gaat-ie met de ricotta in de oven, lekker makkelijk voor doordeweeks.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
250 g ricotta
2 middelgrote aubergines
5 el traditionele olijfolie
300 g casarecce
2 tenen knoflook
15 g verse basilicum
½ tl chilivlokken
800 ml polpa in blik
Dit heb je nodig
bakpapier