Maak de rotivulling. Schil en snijd de kruimige aardappelen in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, laat droogstomen en prak fijn met een vork of pureestamper. Laat staan tot gebruik.
Zeef het bakmeel en de bakpoeder boven een kom. Meng het zout erdoor. Voeg 300 ml lauw water en 2 el olie toe en kneed alles in 5 min. tot een soepel deeg. Vet een kom in met wat olie, doe het deeg erin, dek af met een schone theedoek en laat 30 min. rusten.
Snipper ondertussen de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Verhit 1 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak ⅙ van de sjalot en ⅓ van de knoflook 2-3 min. Voeg ¼ van de masala toe en bak kort mee. Voeg de geprakte aardappelen toe, schep om en bak 4 min. op middelhoog vuur. Blijf omscheppen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat afkoelen tot gebruik. Kook de eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
Boen de zoete aardappelen schoon en prik rondom in met een vork. Verdeel ze over het mandje van de airfryer en bak 30-35 min. op 180 °C.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 min. rusten.
Snijd ondertussen de tempeh in reepjes van 1 bij 0.5 cm. Halveer de tomaten. Verhit 3 el olie in een hapjespan en bak de tempeh 7 min. tot lichtbruin en knapperig. Schep af en toe om. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de rest van de olie toe aan dezelfde pan en bak de rest van de sjalotten en knoflook 3 min. Voeg de rest van de masala toe en bak nog 1 min. Voeg de tomaten toe en plet ze met een lepel, voeg de rest van het water toe en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat 10 min. stoven met de deksel op de pan. Roer de tempeh erdoor en breng op smaak met peper. Voeg de eieren toe aan de tempehmasala.
Maak de rotiplaten. Druk met je duim een kuiltje in een bolletje deeg en vul het met 1 el aardappelvulling. Vouw het deeg eromheen en knijp dicht, zodat je de vulling niet meer ziet.
Leg het balletje met de dicht geknepen kant op een met bakmeel bestoven werkblad en rol het met de deegroller uit tot een dunne rotiplaat van ca. 20 cm. Verhit de boter op middelhoog vuur in een koekenpan en bak de rotiplaat 2 min. aan beide kanten lichtbruin en gaar. Maak zo ook de rest van de rotiplaten.
Snijd de selderij fijn en bestrooi de tempehmasala ermee. Halveer de zoete aardappelen en serveer erbij.
Roti met zoete aardappel en tempeh masala van London Loy (advertorial)
Wist je dat roti eigenlijk alleen het platbrood is? De gerechtjes waar je de roti mee eet wordt toespijs genoemd. De bekendste is misschien wel masala kip met kousenband en aardappelen. London doet er deze keer tempeh masala en zoete aardappel bij.
- bereidingstipGeen airfryer? Je kunt de aardappelen ook in de oven garen.
- achtergrondinfoRoti (wat letterlijk brood betekent) komt oorspronkelijk uit India en is naar Suriname gekomen met de komst van de Hindoestaanse contractarbeiders (in de 19e eeuw) op de plantages gingen werken. In het gelijknamige gerecht eet je het brood met toespijs als kip of lam, aardappel masala en groente als kousenband. Maar er zijn verschillende toespijzen en masala die zelfs per familie kunnen verschillen. Roti eet je met je handen. Scheur steeds een stukje van het vel af en pak daarmee steeds een hapje.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Roti met zoete aardappel en tempeh masala van London Loy (advertorial)
Wist je dat roti eigenlijk alleen het platbrood is? De gerechtjes waar je de roti mee eet wordt toespijs genoemd. De bekendste is misschien wel masala kip met kousenband en aardappelen. London doet er deze keer tempeh masala en zoete aardappel bij.

hoofdgerecht
6 personen
810 kcal
2 uur bereiden
Aan de slag
Maak de rotivulling. Schil en snijd de kruimige aardappelen in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Giet af, laat droogstomen en prak fijn met een vork of pureestamper. Laat staan tot gebruik.
Zeef het bakmeel en de bakpoeder boven een kom. Meng het zout erdoor. Voeg 300 ml lauw water en 2 el olie toe en kneed alles in 5 min. tot een soepel deeg. Vet een kom in met wat olie, doe het deeg erin, dek af met een schone theedoek en laat 30 min. rusten.
Snipper ondertussen de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Verhit 1 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak ⅙ van de sjalot en ⅓ van de knoflook 2-3 min. Voeg ¼ van de masala toe en bak kort mee. Voeg de geprakte aardappelen toe, schep om en bak 4 min. op middelhoog vuur. Blijf omscheppen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat afkoelen tot gebruik. Kook de eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
Boen de zoete aardappelen schoon en prik rondom in met een vork. Verdeel ze over het mandje van de airfryer en bak 30-35 min. op 180 °C.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 min. rusten.
Snijd ondertussen de tempeh in reepjes van 1 bij 0.5 cm. Halveer de tomaten. Verhit 3 el olie in een hapjespan en bak de tempeh 7 min. tot lichtbruin en knapperig. Schep af en toe om. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de rest van de olie toe aan dezelfde pan en bak de rest van de sjalotten en knoflook 3 min. Voeg de rest van de masala toe en bak nog 1 min. Voeg de tomaten toe en plet ze met een lepel, voeg de rest van het water toe en verkruimel de bouillonblokjes erover. Laat 10 min. stoven met de deksel op de pan. Roer de tempeh erdoor en breng op smaak met peper. Voeg de eieren toe aan de tempehmasala.
Maak de rotiplaten. Druk met je duim een kuiltje in een bolletje deeg en vul het met 1 el aardappelvulling. Vouw het deeg eromheen en knijp dicht, zodat je de vulling niet meer ziet.
Leg het balletje met de dicht geknepen kant op een met bakmeel bestoven werkblad en rol het met de deegroller uit tot een dunne rotiplaat van ca. 20 cm. Verhit de boter op middelhoog vuur in een koekenpan en bak de rotiplaat 2 min. aan beide kanten lichtbruin en gaar. Maak zo ook de rest van de rotiplaten.
Snijd de selderij fijn en bestrooi de tempehmasala ermee. Halveer de zoete aardappelen en serveer erbij.
bereidingstip:Geen airfryer? Je kunt de aardappelen ook in de oven garen.
achtergrondinfo:Roti (wat letterlijk brood betekent) komt oorspronkelijk uit India en is naar Suriname gekomen met de komst van de Hindoestaanse contractarbeiders (in de 19e eeuw) op de plantages gingen werken. In het gelijknamige gerecht eet je het brood met toespijs als kip of lam, aardappel masala en groente als kousenband. Maar er zijn verschillende toespijzen en masala die zelfs per familie kunnen verschillen. Roti eet je met je handen. Scheur steeds een stukje van het vel af en pak daarmee steeds een hapje.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
400 g iets kruimige aardappelen
540 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
10 g zout
500 ml lauwwarm water
7 el zonnebloemolie
3 sjalotten
3 tenen knoflook
2 el H. Nandan masala
4 middelgrote scharreleieren
500 g zoete aardappelen
250 g tempeh
500 g snoepgroente tomaten
2 maggiblokjes
2 el ongezouten roomboter
5 g verse selderij
Dit heb je nodig
pureestamper
airfryer
deegroller