Kip uit de oven

Kip uit de oven is altijd een goed idee! Wij maken 'm met tijm, knoflook, rozemarijn en serveren een lekkere jus erbij.

590 kcal

(Voedingswaarden)

30 min. bereiden / 1 uur oventijd / 1 uur 15 min. wachten

10 ingrediënten


Aan de slag


  1. Dep de kip droog en laat 1 uur op kamertemperatuur komen. Bestrooi de kip rondom met peper en eventueel zout. Verhit de olijfolie in een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur en braad de kip rondom bruin in 15 min. Braad eerst de zijkanten van de kip en daarna de borstkant. Voeg de laatste 5 min. de boter toe en bedruip de kip tijdens het bakken met het braadvet. Zorg dat de boter niet verbrandt.

  2. Halveer de citroen. Stop 1 citroenhelft samen met de knoflook en kruidentakjes in de buikholte van de kip. Steek de kerntemperatuurmeter tussen de dij, parallel aan het karkas, zonder het bot te raken.

  3. Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de gietijzeren pan met de kip in de oven en rooster de kip in ca. 1 uur gaar tot het de kerntemperatuur 78 °C bereikt. Bedruip de kip om de 15 min. met braadvet.

  4. Haal de kip uit de oven. Verpak de kip in aluminiumfolie en laat 15 min. rusten. Zet de pan op middelhoog vuur, giet hier de bouillon bij en laat de jus zachtjes inkoken. Roer met een houten lepel de aanbaksels goed los. Pers de rest van de citroen uit. Breng de jus op smaak met peper, zout en citroensap.

  5. Meng de maizena met het water en roer tot een papje. Giet dit bij de jus en roer door. Laat ca. 2 min. zachtjes inkoken tot saus. Serveer bij de kip.

  • bereidingstipGeen kerntemperatuurmeter? Steek een satéprikker in het dikste deel van de kip (bij het dijbeen) om de gaarheid te controleren. Zet de kip terug in de oven als er roze vocht vrijkomt. Test na 10 min. opnieuw: pas bij helder sap is de kip geheel gaar.
  • variatietipMet kruidenboter, in plaats van met olie. Meng een klont zachte roomboter met versgemalen peper, zout, een geperst teentje knoflook en wat fijngesneden kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn of dragon. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat kruidenboter in de buikholte. Rooster de kip vervolgens gaar zoals in het basisrecept.
  • variatietipSmaakmakers: maak het vel van de kippenborst voorzichtig los door vanaf het puntje bij de buikholte een hand tussen huid en borst te steken (indien nodig vel beetje opensnijden). Allerlei smaak- en geurmakers kunnen nu tussen het vlees en het vel worden gestopt, bijvoorbeeld kruidenboter of tapenade, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.
  • variatietipKip en aardappels samen: leg in een grote braadslede of ovenschaal de aardappelstukken om de kip heen. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Gerelateerde recepten

Kip uit de oven

Kip uit de oven is altijd een goed idee! Wij maken 'm met tijm, knoflook, rozemarijn en serveren een lekkere jus erbij.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig