Oma's Amerikaanse cheesecake

370 kcal

40 min. bereiden, 50 min. oventijd

3.4/5

(949)

Ingrediënten

Aantal porties

  • 200 gram ongezouten roomboter

    ongezouten roomboter

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel

    zelfrijzend bakmeel

  • 125 gram bloem

    bloem

  • 250 gram witte basterdsuiker

    witte basterdsuiker

  • 4 middelgrote eieren

    middelgrote eieren

  • 16 gram vanillesuiker

    vanillesuiker

  • 1 citroen

    citroen

  • 500 gram kwark

    kwark

Dit heb je nodig

  • lage taartvorm (Ø 24 cm)


2007 nr. 05 - Vers! van het land

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de boter in blokjes. Kneed het bakmeel, de bloem, 125 g basterdsuiker, boter, 1 ei en 8 g vanillesuiker met koele handen tot een soepel deeg.

  2. Vet de vorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de taartvorm met het deeg. Zorg voor een opstaand randje van zo'n 2 cm. Pers de citroen uit.

  3. Splits de rest van de eieren boven een kom door ze doormidden te breken en het eiwit op te vangen in de kom. Doe de eidooiers in een andere kom. Roer de eidooiers om met de rest van de basterdsuiker, de rest van de vanillesuiker, het citroensap en de kwark. Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het dooiermengsel.

  4. Schenk dit mengsel op de bodem in de taartvorm en schuif deze midden in de oven. Bak de cheesecake in ca. 50 min. gaar en goudgeel. Zet de cheesecake minstens 1 uur in de koelkast voor je het serveert; de taart is koud het lekkerst.

  • serveertipDe taart is koud het lekkerst.
  • bereidingstipEiwitten klop je het stijfst in een vetvrije kom. Die krijg je door 'm in te wrijven met de uitgeperste citroenhelften.
  • algemeenFamilierecept Allerhande 5 2007. 'Toen mijn schoonmoeder eind jaren zestig een aantal maanden in Georgia doorbracht, ontdekte ze de cheesecake,' vertelt Mieke van Zijverden. 'Ze vond het zo lekker, dat ze de taart zelf wilde leren bakken. Terug in Nederland verspreidde ze het recept over de Nederlandse tak, waarna het een ware familieklassieker werd.' Maaike, de dochter van Mieke, maakte jaren later de taart regelmatig tijdens haar studietijd. 'Ik vond het een geweldig recept, simpel en ongelofelijk lekker.' Nu maakt ze de cheesecake regelmatig samen met haar zoontje Sep.
  • Eieren splitsen

    Instructievideo - 00:36 min.

Wat vond je van dit recept?

Oma's Amerikaanse cheesecake

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig