Zoet­zuur van cour­get­te

Familierecept van Riekie, met een Indisch tintje van haar man waardoor het zoetzuur van courgette net atjar is.

(64) waardeer
bijgerecht Familierecept van Riekie, met een Indisch tintje van haar man waardoor het zoetzuur van courgette net atjar is. 1 stuks
4 64

Advertentie

Ingrediënten

1 stuk

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
 • schone confiturepotten à inhoud ca. 1/2 liter

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

 1. Snijd de courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. Snijdde uien in halve ringen. Leg de groenten in een schaal en strooi het zout erover, laat dit minstens 2 uur staan.
 2. Breng de azijn samen met de suiker, selderij, kurkuma en het mosterdzaad aan de kook en laat 5 minuten op middelhoog vuur goed doorkoken. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af en laat uitlekken. Dep de groenten droog met keukenpapier. Schep ze in een schaal en schenk het suiker-azijnmengsel eroverheen. Laat het een nacht intrekken.
 3. Breng het geheel de volgende dag opnieuw aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan in de jampotten.
 4. Laat op middelhoog vuur het overgebleven kookvocht inkoken tot de helft, zodat er een stroperige vloeistof overblijft. Schenk deze over de groenten in de jampotten.

Tip:

Familierecept AllerHande 7 2007. Met smaak vertelt Riekie Toonen over het ontstaan van het familierecept. Haar man had wel héél enthousiast courgettes in de tuin gezaaid. En die waren natuurlijk allemaal tegelijk volgroeid. Wat doe je daar dan mee? Een kennis bracht haar op het idee om er zoetzuur van te maken, dat je een paar maanden kunt bewaren. 'Van haar kreeg ik een basisrecept. Ik heb het aangepast aan mijn eigen smaak en daarna heeft mijn man, die Indisch is, er ook nog zijn tintje aan gegeven. Daardoor is het nu net atjar. ' Op verzoek verspreidde zij haar recept onder kennissen en familie. 'Heel veel bekenden maken het nu zelf.' Voor eigen gebruik leggen Riekie en schoondochter Jolanda steevast een voorraadje aan. Jolanda: 'Ik zet het niet wekelijks op tafel, want ik wil graag dat het iets speciaals blijft. Maar als we met z'n allen gezellig gaan rijsttafelen, dan mag de atjar van courgette natuurlijk niet ontbreken!'

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
 • energie 87 kcal
 • eiwit 1 g
 • koolhydraten 21 g
Tags
Ook te zien in

Zoetzuur van courgette

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zoet­zuur van cour­get­te

1
1
 • 1 kg courgette
 • 2 grote uien
 • 50 g zout

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. Snijd de uien in halve ringen. Leg de groenten in een schaal en strooi het zout erover, laat dit minstens 2 uur staan.

2
2
 • 50 ml azijn
 • 350 g kristalsuiker
 • 1 bos selderij
 • 3 tl gemalen geelwortel (kurkuma)
 • 3 tl mosterdzaad

Breng de azijn samen met de suiker, selderij, kurkuma en het mosterdzaad aan de kook en laat 5 minuten op middelhoog vuur goed doorkoken. Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af en laat uitlekken.

3
3

Dep de groenten droog met keukenpapier. Schep ze in een schaal en schenk het suiker-azijnmengsel eroverheen. Laat het een nacht intrekken.

4
4

Breng het geheel de volgende dag opnieuw aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan in de jampotten.

5
5

Laat op middelhoog vuur het overgebleven kookvocht inkoken tot de helft, zodat er een stroperige vloeistof overblijft. Schenk deze over de groenten in de jampotten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.