Ha­ri­ra met ha­ris­sa

Pittige Marokkaanse kikkererwtensoep met gehakt: zin in!

(127) waardeer
marokkaans hoofdgerecht Pittige Marokkaanse kikkererwtensoep met gehakt: zin in! 4 personen
3 127

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • keukenmachine

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de ui, knoflook en peterselie (alleen de blaadjes) grof. Maal in de keukenmachine de ui, knoflook, komijn, kurkuma, kaneel, harissa en de helft van de peterselie fijn tot kruidenpasta.
  2. Verhit de olie in een soeppan. Fruit hierin de kruidenpasta 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 3 min. rul. Spoel ondertussen de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken. Spoel de bleekselderij af onder koud stromend water en snijd in kleine boogjes.
  3. Voeg de tomatenblokjes en het water aan het gehakt toe en breng aan de kook. Voeg de kikkererwten, bleekselderij en linzen toe. Laat de soep 10 min. op laag vuur met de deksel erop zachtjes koken. Roer af en toe. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep in kommen. Bestrooi met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Week de kikkererwten 1 nacht van tevoren in ruim koud water. Kook ze de volgende dag volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Weinig tijd? Neem uitgelekte en afgespoelde kikkererwten (pot 570 g).

variatietip:

Je kunt dit gerecht ook maken met halal gehakt (schaal 500 g, Wahid, verkrijgbaar in grotere Albert Heijn-winkels)

variatietip:

Vervang voor een vegetarische soep het rundergehakt door 1 schaal fijngehakt (175 g).

combinatietip:

Lekker met knapperig pitabrood.

Tip:

Harira is onlosmakelijk verbonden met de ramadan. De rijkgevulde maaltijdsoep heeft als basis altijd tomaten, kikkererwten, linzen en selderij, maar er zijn vele variaties.

video

Knof­look snij­den

instructievideo - 00:57 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 435 kcal
  • eiwit 27 g
  • koolhydraten 29 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 200 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in

Harira met harissa

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ha­ri­ra met ha­ris­sa

1
1
  • 1 middelgrote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 15 g verse platte peterselie

Snijd de ui, knoflook en peterselie (alleen de blaadjes) grof.

2
2
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 tl harissa

Maal in de keukenmachine de ui, knoflook, komijn, kurkuma, kaneel, harissa en de helft van de peterselie fijn tot kruidenpasta.

3
3
  • 2 el traditionele olijfolie

Verhit de olie in een soeppan. Fruit hierin de kruidenpasta 1 min.

4
4
  • 300 g rundergehakt

Voeg het gehakt toe en bak in 3 min. rul.

5
5
  • 350 g AH Biologisch kikkererwten in pot

Spoel ondertussen de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken.

6
6
  • ½ struik bleekselderij

Spoel de bleekselderij af onder koud stromend water en snijd in kleine boogjes.

7
7
  • 400 g tomatenblokjes in blik
  • 1 liter water

Voeg de tomatenblokjes en het water aan het gehakt toe en breng aan de kook.

8
8
  • 100 g Valle del sole rode splitlinzen

Voeg de kikkererwten, bleekselderij en linzen toe.

9
9

Laat de soep 10 min. op laag vuur met de deksel erop zachtjes koken. Roer af en toe.

10
10

Breng de soep op smaak met peper en zout en schep in kommen. Bestrooi met de rest van de peterselie.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstip:

Week de kikkererwten 1 nacht van tevoren in ruim koud water. Kook ze de volgende dag volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Weinig tijd? Neem uitgelekte en afgespoelde kikkererwten (pot 570 g).

variatietip:

Je kunt dit gerecht ook maken met halal gehakt (schaal 500 g, Wahid, verkrijgbaar in grotere Albert Heijn-winkels)

variatietip:

Vervang voor een vegetarische soep het rundergehakt door 1 schaal fijngehakt (175 g).

combinatietip:

Lekker met knapperig pitabrood.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.