Harira met harissa
Harira met harissa

Harira met harissa

Pittige Marokkaanse kikkererwtensoep met gehakt: zin in!

25 min. bereiden
135waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

middelgrote ui

3 tenen

knoflook

15 g

verse platte peterselie

2 tl

gemalen komijn

2 tl

gemalen kurkuma (koenjit)

2 tl

gemalen kaneel

2 tl

harissa

2 el

traditionele olijfolie

300 g

rundergehakt

350 g

AH Biologisch kikkererwten in pot

½

struik bleekselderij

400 g

tomatenblokjes in blik

1 liter

water

100 g

Valle del sole rode splitlinzen

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

Pittige Marokkaanse kikkererwtensoep met gehakt: zin in!

Aan de slag

1

Snijd de ui, knoflook en peterselie (alleen de blaadjes) grof. Maal in de keukenmachine de ui, knoflook, komijn, kurkuma, kaneel, harissa en de helft van de peterselie fijn tot kruidenpasta.

2

Verhit de olie in een soeppan. Fruit hierin de kruidenpasta 1 min. Voeg het gehakt toe en bak in 3 min. rul. Spoel ondertussen de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken. Spoel de bleekselderij af onder koud stromend water en snijd in kleine boogjes.

3

Voeg de tomatenblokjes en het water aan het gehakt toe en breng aan de kook. Voeg de kikkererwten, bleekselderij en linzen toe. Laat de soep 10 min. op laag vuur met de deksel erop zachtjes koken. Roer af en toe. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep in kommen. Bestrooi met de rest van de peterselie.

tip

algemeenHarira is onlosmakelijk verbonden met de ramadan. De rijkgevulde maaltijdsoep heeft als basis altijd tomaten, kikkererwten, linzen en selderij, maar er zijn vele variaties.

bereidingstipJe kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

variatietipJe kunt dit gerecht ook maken met halal gehakt (schaal 500 g, Wahid, verkrijgbaar in grotere Albert Heijn-winkels)

combinatietipLekker met knapperig pitabrood.

bereidingstipWeek de kikkererwten 1 nacht van tevoren in ruim koud water. Kook ze de volgende dag volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Weinig tijd? Neem uitgelekte en afgespoelde kikkererwten (pot 570 g).

variatietipVervang voor een vegetarische soep het rundergehakt door 1 schaal fijngehakt (175 g).

Knoflook snijden

Instructievideo - 00:57 min.