Erwtensoep

Hollandse erwtensoep: dé soep voor tijdens de koude wintermaanden. Snert koken staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed én er bestaat een WK snert koken. Ja, echt! Snel gaan oefenen dus.

Erwtensoep recepten

Hollandse erwtensoep maken
Hollandse erwtensoep maken

Hollandse erwtensoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.5 liter kraanwater
  • 300 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonaden
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 1 knolselderij
  • 2 preien
  • 25 g verse selderij
  • 1 Veluwse fijne rookworst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur zachtjes koken.
  2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.
  3. Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan. Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door. Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Stamp de soep (niet de worst!) een paar keer door met de pureestamper.
  4. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

Snert of erwtensoep?

Erwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn mensen die zeggen dat snert de dikkere variant is van erwtensoep, die ontstaat als je de soep een dag laat staan. Maar het verschil zit ’m volgens sommigen ook in de ingrediënten: in erwtensoep zitten spliterwten, groenten en rookworst. Snert bevat soms nog extra varkensvlees.

Hoe varieer je met erwtensoep?

Alleen de soort erwt kan al voor veel variatie zorgen. Spliterwten (letterlijk: gesplitste erwten) worden gebruikt voor dikkere erwtensoepen, o.a. in de Hollandse versie en in snert. Dop- en tuinerwten zijn perfect voor een snelle erwtensoep en/of lichte erwtensoep. Wil je nog meer variëren? Ga voor een ander soort worst. Vegetarische bijvoorbeeld. Of wat dacht je van Hollandse erwtensoep met Spaanse chorizo? Geeft een pittig tintje aan de soep, zo warmt ’ie je nog meer op!

Hoe bewaar je erwtensoep?

Erwtensoep kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de erwtensoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst. De soep warm je op een laag vuur, al roerende weer op.

Hollandse erwtensoep maken

Een échte Hollandse maaltijd op tafel zetten? Met dit recept voor een goedgevulde erwtensoep zit je altijd goed. Hollandse erwtensoep maken:Breng in een soeppan 1.5 liter water met 1 el zout, 300 gram spliterwten, 2 schouderkarbonades en 1 laurierblaadje aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken. Schil ondertussen 1 knolselderij en snijd in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken. Snijd de onderkant en het donkergroene blad van 2 dunne preien. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet. Laat goed uitlekken. Snijd 25 gram verse selderij fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Leg 1 Veluwse fijne rookworst in de pan en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. (De erwten vallen dan uit elkaar en binden de soep) Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij. Serveer er roggebrood met katenspek bij. Zo maak je Hollandse erwtensoep. Van tevoren bereidenJe kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
06:42