Gezond ontbijt

Ochtendmens of niet, gezond eten, dat willen we allemaal! Op deze pagina vind je ontbijtrecepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dus met voldoende variatie en voedingstoffen die je nodig hebt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Want een goed begin (van je dag) is het halve werk!

Gezonde ontbijtrecepten

Gezonde wentelteefjes met gebakken appeltjes
Gezonde wentelteefjes met gebakken appeltjes

Gezonde wentelteefjes met gebakken appeltjes

Ingrediënten

voor 2 personen
  • 1 middelgroot ei
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 150 ml halfvolle melk
  • 4 sneetjes volkoren vloerbrood
  • 2 el arachideolie
  • 1 elstar-appel
  1. Klop het ei, de helft van de kaneel en de melk los in een diep bord. Wentel de sneetjes brood hier 1 voor 1 door.
  2. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak 2 sneetjes brood op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan. Herhaal met de rest van het brood.
  3. Halveer ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van een 0,5 tot 1 cm. Bak in dezelfde koekenpan de appel met de rest van de kaneel 3 min. op middelhoog vuur. Serveer de wentelteefjes met de appel.

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, proteïne (bijv. vis, vlees en peulvruchten), koolhydraten (bijv. brood, pasta en aardappel), bereidingsvet (bijv. boter en olie) en drinken. Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Breakfast bananensplit

Fan van een bananensplit? Daar kun je wat ons betreft gewoon mee ontbijten. Want: we maken van de beroemde bananensplit een gezond ontbijtje met Griekse yoghurt en blauwe bessen.
00:17