Stoomgerechten
Stoomgerechten

Stoomgerechten

Stomen in plaats van koken. Bij koken in een pan ruim water kunnen de vitaminen en mineralen via het kookwater verloren gaan. Stomen of koken in een klein laagje water is goed voor het behoud van vitaminen én mineralen. Ook de smaak en kleur van de groenten blijven behouden. Bovendien zijn groenten sneller klaar, omdat het beetje water dat je nodig hebt bij stomen snel kookt. Snijd je groenten niet te klein: zo behouden ze ook meer voedingsstoffen.

Gestoomde groentebowl met tonijn en ei

Gestoomde groentebowl met tonijn en ei

  1. Halveer de prei, spoel onder koud stromend water en snijd de onderkant en de bovenste 2 cm eraf. Snijd de rest van de prei in stukken van 4 cm. Snijd het harde stukje van de sperziebonen, maar laat het sierlijke puntje zitten. Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd hem in plakjes van 1 cm. Halveer de grote krieltjes.
  2. Verdeel de krieltjes en de groenten over de stoommandjes of doe in de stoompan. Spoel de ongepelde eieren goed af en leg ze ertussen. Stoom alles 10 min. Neem de eieren uit de stoommand (pas op voor de hete stoom!) en spoel ze af onder koud water om het kookproces te stoppen.
  3. Snijd de bieslook fijn. Pureer met de staafmixer de tonijn met aanhangende olie, de azijn, mosterd, honing en de helft van de bieslook tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel de gestoomde groenten over 4 kommen. Meng de tonijndressing erdoor. Pel de eieren, halveer ze en leg in elke kom 2 halve eieren. Bestrooi alles met de rest van de bieslook.