Mise en place

Instructievideo

- 05:54 min.

Mise en place betekent letterlijk het gereedmaken van alles wat voor de bereiding van gerechten nodig is. Oftewel: alles klaarzetten. Dat begint met het goed doorlezen van het recept, zodat je een goede inschatting kan maken van hoeveel tijd je nodig hebt. En het begint met een schoon en opgeruimd werkblad. Neem een grote snijplank, want daar past alles op en je hebt de ruimte om gesneden groente even apart te houden.

Houd zoveel mogelijk ruimte om de snijplank heen voor je afval en ruim tussendoor op voor het overzicht. In deze video zie je de mise en place van pompoensoep en lasagne, want dit zijn gerechten die je uitstekend kunt voorbereiden.

Pompoensoep recept inclusief mise en place:
Stap 1: De mise en place voor pompoensoep bestaat uit veel snijden. Verder heb je nodig: een grote snijplank waar je een vochtig doekje onder legt tegen het schuiven, een goed koksmes om de groenten voor de pompoensoep te snijden en een lepel om de zaadlijsten te verwijderen. Als je veel ingrediënten moet snijden, is het het meest efficiënt om al het afval tijdelijk in een bak te doen. Snijd de pompoen in parten, verwijder de zaadlijsten met een lepel en schil hem met een aardappelmesje. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Snijd het steeltje van de peper en halveer de peper in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd ook de knoflook fijn en de ui in parten.
Stap 2: Je kunt de pompoen afdekken met een vochtig doekje of een stuk vochtig keukenpapier. Zet daarna de pompoen in de koelkast, dan blijft het vruchtvlees lekker sappig. Bewaar ook de rode peper, de knoflook en de ui in afzonderlijke plastic bakjes in de koelkast. Zorg dat je de bakjes goed kunt afsluiten. Staan ze minder dan 1 uur in de koelkast, dan kun je de rode peper, knoflook en ui ook bij elkaar bewaren.
Stap 3: Wil je de soep helemaal afmaken, zorg dan dat je een staafmixer bij de hand hebt. Verhit de olie in een ruime pan met een dikke bodem. Fruit de peper, de knoflook en de ui en 2 theelepels kerriepoeder twee minuten op middelhoog vuur. Voeg nu de pompoen toe en bak al omscheppend 2 minuten. Voeg nu 800 ml bouillon toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een egale soep. Laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem in de koelkast.

Lasagne recept inclusief mise en place:
Stap 1: Om lasagne te maken heb je nodig: een goed koksmes, een grote snijplank met een vochtig doekje eronder tegen het schuiven en een fijne rasp om de kaas te raspen. Zorg dat je alle ingrediënten voor het recept klaar hebt liggen. Verwarm de oven voor op 200 graden als je de lasagne helemaal gaat afmaken.
Stap 2: Snipper 1 ui en snij 1 teen knoflook fijn. Rasp 100 gram pecorino kaas op een fijne rasp.
Stap 3: Doe 3 eetlepels olijfolie in de koekenpan en fruit de ui 4 minuten tot hij glazig is. Voeg de knoflook, 1 theelepel oregano en 500 gr gehakt toe. Bak het gehakt rul en gaar en doe er 1 blik tomatenblokjes bij. Kook dit 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 4: Schep een derde van de saus in een ovenschaal. Bedek met lasagnebladen. Verdeel een derde van de spinazie en de mascarpone erover en breng op smaak met peper en zout. Ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn. Bestrooi de lasagne met spinazie nu met pecorino.
Stap 5: Heb je geen tijd om de lasagne af te bakken, dek de schaal dan af met vershoudfolie en zet hem in de koelkast. Verleng dan wel de oventijd met 5 tot 10 minuten. Ga je de lasagne de volgende dag eten, maar wil je hem wel helemaal afmaken, warm hem dan voor het eten in 10 tot 15 minuten op 180 graden in de oven.

Geniet van het lasagne recept met spinazie en eet smakelijk!