Appeltaart bakken

Kookles

- 04:10 min.

Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je de populairste taart van Nederland bakt: appeltaart.

Appeltaartrecept:
Splits een ei en bewaar de dooier voor de vulling. Rasp de schil van een schoongeboende citroen. Zorg ervoor dat je het wit niet meeneemt, want dat geeft je appeltaart een bittere smaak. Sla met je deegroller een paar keer op een pakje koude boter om de boter elastisch te maken. Meng 400 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram basterdsuiker en een mespunt zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd met twee messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg. Voeg het eiwit en de citroenrasp toe en kneed het snel tot een deegbal. Verpak de bal in vershoudfolie en laat die een uur rusten in de koelkast.

Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter. Neem tweederde van het deeg en leg de rest terug in de koelkast. Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bakmeel. Rol het deeg uit met de deegroller tot een plak van zo’n 1 cm dik. Steek er met de ring van de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de ingevette vorm. Bekleed met de rest van het uitgerolde deeg de rand van de springvorm.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil zes friszure appels, bijvoorbeeld goudreinet. Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Bestrooi de appels met twee eetlepels kaneel en 50 gram witte basterdsuiker. Klop de eidooier los en meng de helft met 150 gram amandelspijs. Verdeel dat over de deegbodem. Leg de appels erop. Bestrooi het werkblad en de rest van het deeg met wat bakmeel. Rol het deeg uit tot en lange lap van ongeveer 24 cm. Snijd ongeveer acht repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk de appeltaart met de rest van de eidooier.

Bak de appeltaart in ca. 1 uur iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en bestrijk de taart met twee eetlepels abrikozenjam. Laat de appeltaart afkoelen in de vorm.