Noten-rozijnenrozet

Receptvideo

- 04:27 min.

Recepttip om te bakken voor een feestelijke (paas)brunch of high tea. Met een vulling van amandelspijs, pistachenoten en rozijnen en versierd met zoet glazuur.

Deeg maken
Meng een half zakje gedroogde gist met 15 gram suiker en 100 milliliter lauwwarm water. Laat 5 minuten staan. Meng ondertussen 250 gram tarwebloem met 50 gram suiker en 2 theelepels zout met een garde. Smelt 40 gram boter en klop 1 ei los. Voeg driekwart van de boter, het ei en het gistmengsel toe aan de bloem en kneed tot soepel deeg. Laat afgedekt 15 minuten staan.

Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Meng 10 gram suiker en 1 eetlepel kardemompoeder. Kneed het deeg opnieuw minimaal 8 minuten. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een lap van 50 bij 30 centimeter. Bestrijk het deeg met de rest van de boter en bestrooi met het sinaasappelrasp.

Vulling van pistachenoten, rozijnen en spijs
Hak 50 gram pistachenoten grof en verdeel ze met 300 gram amandelspijs en 50 gram blanke rozijnen over het deeg. Rol het deeg losjes op, begin aan de korte kant. Snijd in 12 stukken. Leg het deeg in de springvorm in een ronde rozetvorm met wat ruimte tussen de rondjes. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Rozet bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de rozet in 35 tot 40 minuten. Keer direct met vorm op een bord en laat 10 minuten rusten. Verwijder de vorm, keer nogmaals op een ander bord en laat verder afkoelen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit. Meng het merg met 200 gram poedersuiker en 2 tot 3 eetlepels heet water tot glazuur. Verdeel zigzaggend over de rozet. Zo maak je een noten-rozijnenrozet.