Gerookte entrecote met romesco

BBQ

- 03:56 min.

Benten, barbecueër pur sang, laat zien hoe hij zijn meesterwerk op de BBQ bereidt: een flink stuk entrecote. Lekker met een schep romesco, een Spaanse saus gemaakt van gegrilde paprika’s.

Voorbereiding
Zorg dat het vlees goed op kamertemperatuur is, dat komt de malsheid straks ten goede. Laat wat rooksnippers een half uur weken in water en steek de barbecue aan. Schuif de kolen in de BBQ naar 1 kant als hij goed heet is. Kijk voor de BBQ uit deze video en meer barbecues op bol.com.

Paprika’s grillen
Leg 3 rode paprika’s op het rooster boven de kolen. Laat in 10 tot 20 minuten zwart blakeren. Het vruchtvlees onder het vel wordt dan zacht, zoet en rokerig van smaak. Het vel haal je er later vanaf.

Vlees bereiden
Gooi wat houtsnippers op de hete kolen zodat ze goed gaan roken. Leg 600 entrecote in een aluminium schaal op de BBQ. Laat met de deksel op de barbecue zo’n 15 tot 20 minuten rustig garen en roken.

Romesco maken
Als de paprika’s zijn afgekoeld, kun je ze ontvellen en de zaadlijsten verwijderen. In deze versie van de saus gebruik je een soort pindakaas gemaakt van amandelen. Mix de paprika en 3 eetlepels almond butter, een halve theelepel komijn, 1 eetlepel rodewijnazijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook en 2 theelepels tabasco 10 tot 15 seconden door elkaar. Nog een snufje zout en dan heb je echt een fantastische saus die ook heel erg lekker is bij gegrilde groenten en bijvoorbeeld garnalen.

Vlees grillen
De entrecote is bijna klaar, hij is lekker gerookt en een tikje gegaard. Gril hem nog 4 minuten recht boven de hete houtskool. Keer halverwege. Gebruik eventueel een keukenthermometer om het vlees te controleren op gaarheid, bij een kerntemperatuur van ongeveer 56 graden is de entrecote nog mooi rood. Laat het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie. Daar wordt het mooi mals van. Na ongeveer 5 minuten kun je hem snijden.