Entrecote bakken

Receptvideo

- 00:33 min.

Entrecote bakken… Hoe doe je dat?  Wanneer is de entrecote medium, rare of well done? Bak je 'm met of zonder boter? Moet je het vlees laten rusten? In deze handige video laten we je zien hoe je de perfecte entrecote bakt.

Ingredienten voor entrecote bakken:
ca. 300 g entrecote
25 g ongezouten roomboter 

Vlees op kamertemperatuur
Haal de entrecotes uit de verpakking, dek af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt ongeveer 30 min. Dep droog en bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en zout. 

Entrecote bakken
Verhit de boter op hoog vuur in een koekenpan met dikke bodem waar de entrecotes net in passen en laat uitbruisen. Dat betekent dat het schuim is weggetrokken en de boter net begint te kleuren. Leg de entrecotes in de pan en bak op hoog vuur. Voor rood 1-2 min.; medium 2-3 min.; doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor een tang. Door met een vork in het vlees te prikken, verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Houd de boter in beweging door de pan aan de steel te bewegen. 

Vlees laten rusten
Leg de entrecotes uit de pan op een voorverwarmd bord en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. De vleessappen verdelen zich nu over het vlees, zodat het minder vocht verliest bij het aansnijden.

Hoe weet je of het vlees rare, medium of well done is?
Deze baktijden gelden voor een entrecote van ca. 1½ cm dik. Bij een dikker stuk vlees is de baktijd langer, bij een dunner stuk vlees korter. Test met behulp van de spanning op de muis van je hand hoe gaar de entrecote is: rare (wijsvinger op de duim), medium (middelvinger op de duim) of well done (ringvinger op de duim).