Ribeye bakken

Receptvideo

- 00:36 min.

Ribeye bakken: of je je steak nu rood, medium of doorbakken wilt, met deze video bak je de ribeye precies zoals je 'm hebben wil!

Ingrediënten voor gebakken ribeye
ca. 300 g ribeye
25 g ongezouten roomboter

Ribeye op kamertemperatuur
Haal de ribeye uit de verpakking, dek af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt ongeveer 30 min. Dep droog met keukenpapier en bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper en zout. 

Boter uitbruisen
Verhit de roomboter op hoog vuur in een koekenpan met dikke bodem waar de entrecotes net in passen en laat uitbruisen. Dat betekent dat het schuim is weggetrokken en de boter begint te kleuren.  

Ribeye bakken
Leg de ribeye in de pan en bak op hoog vuur. Voor rood 1-2 min.; medium 2-3 min.; doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor een tang. Door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Houd de boter in beweging door de pan aan de steel te bewegen. Leg het vlees uit de pan op een voorverwarmd bord en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten. De vleessappen verdelen zich nu over het vlees, zodat het minder vocht verliest bij het aansnijden.

Bereidingstip: Deze baktijden gelden voor een ribeye van ca. 1½ cm dik. Bij een dikker stuk vlees is de baktijd langer, bij een dunner stuk vlees korter. Test met behulp van de spanning op de muis van je hand hoe gaar de entrecote is: rare (wijsvinger op de duim), medium (middelvinger op de duim) of well done (ringvinger op de duim).