Eggs benedict

Receptvideo

- 02:26 min.

Een heerlijk zondags ontbijtje, deze eggs benedict. En eieren pocheren kun je leren, gewoon blijven oefenen.

Eieren splitsen
Breng in een pannetje 10 eetlepels witte wijn met 2 eetlepels dragonazijn, 5 peperkorrels en 2 laurierblaadjes aan de kook. Kook de wijn zachtjes 5 minuten. Smelt ondertussen in een andere pan 150 gram boter. Zeef de wijn boven een kom die precies op een pan past. Splits 4 eieren en voeg de eidooiers toe aan de wijn, het eiwit gebruik je niet. Klop alles goed los.

Saus maken
Breng een pan met een laag water tegen de kook aan. Hang de kom in de pan. De kom mag het water niet raken. Doe eventueel een thermometer in de kom. Laat het mengsel al kloppend dikker worden. Voeg al kloppend de boter langzaam in een dun straaltje toe, blijf kloppen tot de saus 65 graden of dik genoeg is. Zet de kom 10 seconden in een laagje met koud water, zo stopt het kookproces. Breng op smaak met peper en zout. Leg er een schoteltje op zodat de saus warm blijft.

Eieren pocheren
Breng een laag van 6 centimeter water aan de kook in een lage, brede pan en voeg 2 eetlepels azijn en 2 theelepels zout toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje, maak met een lepel een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden. Pocheer het ei 5 minuten - voor een halfzachte dooier - tot 7 minuten - voor een harde dooier. Laat de andere 3 eieren op dezelfde manier in het water glijden.

Eet smakelijk!
Haal ondertussen de korsten van 4 witte boterhammen en rooster de boterhammen. Schep met een schuimspaan de eieren uit het water, laat ze even op keukenpapier uitlekken en leg ze elk op een boterham. Verdeel de saus erover.