Crème brûlée-ijs

Leuk & snel

- 00:36 min.

IJs maken zonder ijsmachine: het kan. Voor dit kerstdessert heb je enkel een mixer en een diepvriesbakje nodig. Het perfecte kerst toetje voor wie eens wat ander wil dan romig vanille-ijs. IJs maken doe je zó!

 

INGREDIËNTEN

1 vanillestokje

500 ml slagroom

1 blikje gecondenseerde melk

200 g fijne kristalsuiker

diepvriesbak (inhoud ca. 1 liter)

bakpapier

 

IJs maken zonder ijsmachine

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg samen met de slagroom en gecondenseerde melk in een kom en klop met een mixer in 5 min. stijf. Schep in de diepvriesbak en doe de deksel erop. Zet 6 uur in de vriezer. Je hoeft tussentijds niet te roeren.

 

Karamel maken

Doe de kristalsuiker met 3 el water in een steelpan en laat op middelhoog vuur karamelliseren tot de suiker goudbruin, tegen koperkleurig aan, is. Roer niet, maar draai af en toe met de pan, zodat de karamel loskomt van de randen. Giet de karamel op een vel bakpapier. Til de randen van het vel voorzichtig op om de karamel te verspreiden. Let op: de karamel is erg heet! Laat 45 min. afkoelen en breek de helft in stukken. Hak de andere helft grof.

 

Crème brûlée-ijs

Schep bollen van het ijs in mooie kommetjes of glazen, bestrooi met de gehakte karamel en steek er een paar karamelschotsen in.

 

TIP Geen zin of tijd om karamel te maken? Sla 100 g karamelbabbels (zak 175 g) met een deegroller stuk in een plastic zakje en bestrooi het ijs hiermee.

 

Je kunt het ijs maximaal 3 maanden bewaren in de koelkast.