Crème brûlée van kokos

Receptvideo

- 00:49 min.

Deze crème brûlée van kokos is het ideale toetje tijdens kerst. Dit nagerecht is een variatie op de klassieke Franse crème brûlée die je normaal gesproken met slagroom maakt. In dit recept vervang je de slagroom voor romige kokosmelk. Kokossnippers en kokosbloesemsuiker maken dit dessert nóg meer kokos. Het leukste aan dit recept (behalve het opeten) is natuurlijk de laatste stap: als een echte chef met de gasbrander in de weer om het meeste knapperige suikerlaagje te creëren. 

INGREDIËNTEN
1 vanillestokje
blik kokosmelk (400 ml) 
6 middelgrote eieren
70 g kokosbloesemsuiker
50 g fijne kristalsuiker
2 el kokossnippers

KEUKENSPULLEN
zeef
4 ovenvaste schaaltjes (Ø 9 cm) 
braadslee
crème-brûléebrander

Crème brûlée van kokos maken
Verwarm de oven voor op 150 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng  de kokosmelk, het vanillestokje en -merg aan de kook. Zet het vuur uit. Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met de kokosbloesemsuiker en een snufje zout. Verwijder het vanillestokje, schenk de warme kokosmelk met een garde geleidelijk door het eimengsel en roer goed door. Giet door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in de schaaltjes. 

Crème brûlée in de oven
Zet de schaaltjes in de braadslee en plaats in het midden van de oven. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes met heet water en laat de custard in de oven in ca. 35 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold is, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig. Hij mag niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de oventijd tot de juiste gaarheid bereikt is. Haal de schaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen.

Suikerlaagje
Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel er vlak voor het serveren de kristalsuiker over en karamelliseer met de crème-brûléebrander. Bestrooi met de kokosnippers en serveer.

TIP
Geen crème-brûléebrander? Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Zet de ijskoude, met suiker bestrooide schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Dit duurt ca. 8 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast.

TIP
Hoe lager je ovenschaaltje is, hoe eerder de custard gaar is.

TIP
Je kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf het gekaramelliseerde suikerlaagje aan.