Crème brûlée

Receptvideo

- 02:20 min.

Een heerlijke vanilleroom met een krokant suikerlaagje uit de oven. Oftewel de Franse klassieker crème brûlée. Ook makkelijk vooraf te maken.

Vanilleroom
Verwarm de oven voor op 125 graden. Halveer 1 vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng 250 milliliter slagroom en 250 milliliter melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje.

Opstijven in de koelkast
Splits 5 eieren en doe de eidooiers met 100 gram suiker in een grote kom. Klop door elkaar. De eiwitten gebruik je niet. Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel het mengsel over 4 éénpersoonsovenschaaltjes. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ongeveer 45 minuten gaar worden en helemaal stollen. Laat de schaaltjes 30 minuten op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.

Onder de grill
Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Neem de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met 50 gram witte basterdsuiker. Zet ze vlak onder het grillelement totdat de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op, dit duurt maar 1 minuut. Zo maak je crème brûlée.

Bereidingstip
Je kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf met de ovengrill het suikerlaagje aan.