Gepekelde kalkoen met bournbonsaus en crispy baconbits

Receptvideo

- 01:29 min.

Is kalkoen dit jaar het stralende middelpunt van je kerstdiner? Maak de smaak extra bijzonder door de kalkoen eerst te pekelen. Dat kost wat extra tijd, maar het is de moeite waard! Bak de kalkoen daarna in de oven en serveer hem met saus en stukjes bacon. Wat een feest!

Kalkoen pekelen
Doe 250 g grof zeezout en 150 g suiker met 1 liter water in een grote soeppan. Breng aan de kook en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Snijd ondertussen 2 citroenen in dikke plakken. Voeg de citroen met 3 laurierblaadjes en 1 el peperkorrels toe aan de pekel en vul aan met 3 liter ijskoud water. Laat de pekel helemaal afkoelen. Spoel de kalkoen van binnen en van buiten schoon onder koud stromend water. Doe 1 kalkoen (ca. 2,5 kilo) in de pan met de pekel. De kalkoen moet helemaal onder staan. Laat ca. 5 uur pekelen (reken een uur per pond kalkoen) op een koude plek, bij voorkeur in de koelkast.

Kalkoen bakken in de oven
Verwarm de oven voor op 225 °C. Neem de kalkoen uit de pekel en dep droog met keukenpapier. Maak de huid voorzichtig los bij de borst en poten en vul de ruimte die daardoor ontstaat tussen de huid en het vlees met 100 g knoflookboter in stukjes. Leg de kalkoen in de braadslee met de borst naar boven, dek losjes af met aluminiumfolie en zet in de oven. Draai de temperatuur na 30 min. naar 175 °C en bak de kalkoen nog ca. 2 uur, bedruip om het half uur met bakvet. Neem het laatste half uur de aluminiumfolie van de kalkoen zodat de huid mooi bruin wordt. Neem de kalkoen uit de oven als de kerntemperatuur in het dikste deel van een dij 75 °C is. Laat onder aluminiumfolie 20-25 min. rusten.

Gepekelde kalkoen maken
Bak ondertussen 100 g gerookt ontbijtspek in reepjes helemaal uit in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier zodat ze extra knapperig worden. Voeg het bakvet van de kalkoen toe aan het bakvet van het spek, samen met 250 ml slagroom en 3 el bourbon. Laat inkoken tot saus met de dikte van drinkyoghurt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Kalkoen snijden
Snijd eerst een poot van de kalkoen en leg op een grote schaal. Snijd daarna de borst van die kant van de kalkoen. Snijd de borst in plakken en leg bij de poot op de schaal. Snijd de vleugel van de kalkoen en leg ook op de schaal. Draai de kalkoen om en doe het zelfde met de andere zijde van de kalkoen. Schenk de saus in een kom verkruimel het uitgebakken spek en strooi 1/3 in de saus en rest over de kalkoen. Snijd de bieslook fijn en doe 1/3 in de saus en strooi de rest over de kalkoen. Serveer de kalkoen met de saus.