Yakitori

Leuk & snel

- 01:24 min.

Yakitori: letterlijk ‘gegrilde kip’ (yaki = grillen, tori = vogel of kip). Maar tegenwoordig zie je dit Japanse gerecht in vele variaties terug. De naam verwijst daarom nu meer naar de bereidingswijze. De spiesjes worden op smaak gebracht met onder meer sojasaus en mirin, vaak sake en soms een beetje suiker (tare). Traditioneel worden ze gegrild op een houtskoolgrill. 

INGREDIËNTEN
125 ml soy sauce gluten free (flesje 145 ml, Go-Tan)
125 ml mirin (rijstwijn, flesje 150 ml, Saitaku) 
50 ml sake
1 el rietsuiker
1 bos salade-ui (6 stuks)
400 g kipdijfilet

Tare maken
Breng voor de saus (tare) een steelpan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 10 min. Verdeel 2/3 van de saus in 1 kom en de rest in een andere kom. Je gebruikt de grote portie voor tijdens het grillen en de kleine voor na het grillen.

Spiesjes maken
Snijd het harde deel van de salade-ui in stukken van 3 cm. Snijd het donkergroene deel grof en kook mee met de saus. Snijd de kip in gelijke stukken van 2 x 3 cm. Rijg om en om de kip en salade-ui horizontaal aan de prikkers. Begin en eindig met de kip.

Spiesjes grillen
Verhit de grillpan zonder olie of boter op middelhoog tot hoog vuur en gril (eventueel in 2 delen) de spiesjes 2 min. aan 1 kant. Keer om en gril nog 2 min. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met de tare uit de grote portie. Keer om en gril nog eens 2 min. Herhaal tot de spiesen in minimaal 8 min. gegrild zijn. 

Yakitori serveren
Verdeel de yakitori over een bord en bestrijk ze rondom met de rest van de tare (de kleine portie). Lekker met rijst.

TIP Kun je geen sake vinden? Maak de saus dan met: 150 ml soja, 150 ml mirin en dezelfde hoeveelheid rietsuiker.