Vega sushi maki

Receptvideo

- 01:42 min.

Er bestaan allerlei soorten sushi. Dit is een vega sushi 'maki', wat in het Japans iets betekent als 'gerold'. Oorspronkelijk werd sushi gemaakt met verse, rauwe vis, maar tegenwoordig vind je ook in Japan allerlei variaties op authentieke sushi. Zo is avocado niet traditioneel, maar is hij vanwege zijn romige textuur wel heerlijk in vega sushi maki. Het oudste document dat ooit is teruggevonden over sushi dateert van de vierde eeuw. Daarin werd het woord genoemd met als beschrijving iets als ‘gezouten vis in gekookte rijst, zodat het kan fermenteren’. Het gebruiken van gefermenteerde rijst als een manier om vis langer te kunnen bewaren, komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Als rijst fermenteert, ontstaan er melkzuurbacteriën. Dat zorgt samen met het zout voor een reactie die de bacteriegroei in vis remt. 

INGREDIËNTEN
250 g sushirijst 
3 el rijstazijn 
3 tl suiker 
2 tl zout 
½ biologische komkommer 
1 avocado 
2 el sesamzaad 
5 vellen nori (pakje, Saitaku) 
1-2 tl wasabipasta 
100 ml sojasaus 
2 el sushigember

Keukenspullen
sushimatje 

Sushirijst maken
Spoel de rijst in een vergiet onder koud stromend water tot dit bijna helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen in een pannetje de rijstazijn met de suiker en het zout tot de suiker en het zout zijn opgelost. Giet de rijst af, schep het azijn-suikermengsel er met een houten lepel met luchtige bewegingen doorheen en laat de rijst 10 min. afkoelen.

Sushi-vulling maken
Halveer de halve komkommer in de lengte en snijd een kwart ervan in 5 lange repen. De rest van de reepjes wordt niet gebruikt. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakken van een ½ cm. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het sesamzaad op middelhoog vuur in 5 min. goudbruin. Laat afkoelen.

Sushi vullen
Leg 1 norivel op het werkblad, met de glanzende kant naar beneden. Verdeel met natte handen een kleine handvol rijst gelijkmatig over het vel. Houd de bovenste 2 cm vrij. Bestrooi met wat geroosterde sesam. Verdeel 1 reepje komkommer en 3 plakjes avocado over de gehele breedte. 

Sushi rollen
Rol met behulp van het sushimatje in één beweging de onderkant van het norivel over de vulling. Rol door tot het norivel de vulling en rijst helemaal omsluit. Bestrijk de bovenste rand met een vinger met wat water om de norirol dicht te plakken. Herhaal met de andere norivellen. 

Sushi serveren
Snijd de rollen met een nat, scherp mes doormidden. Snijd elke helft in 5 stukken. Serveer met kleine dotjes wasabipasta, sojasaus en sushigember ernaast en eet met stokjes.

TIP 
Wil je sushi traditioneel eten, zoals de Japanners dat doen? Eet de sushigember dan los (om je smaakpalet te neutraliseren) en dip ook niet de hele sushi in sojasaus (dit overheerst de andere smaken te veel). Wasabi hoort officieel ín sushi. Op die manier kan de sushichef precies doseren hoeveel wasabi hij wil dat zijn gasten eten. Wij serveren het er toch naast, omdat het aan te passen is aan ieders smaak.