Kabeljauwrollade met paprika en pankokruim

Receptvideo

- 04:52 min.

Rol het kerstmenu in met deze kabeljauwrollade. Een kerst hoofdgerecht van vis dat een knapperige update krijgt dankzij het pankokruim en de paprika. Saffraansaus erover en het indruk maken op je gasten kan beginnen. 

INGREDIËNTEN 
2 hele geroosterde rode paprika’s (pot)  
15 g basilicum (bakje)  
50 ml milde olijfolie  
2 kabeljauwfilets (ca. 270 g)  
0.05 g saffraan (zakje)  
50 ml droge witte wijn  
30 g roomboter  
20 g panko (Japans broodkruim)  
1 sjalot  
50 ml visfond (pot)  
50 ml slagroom  

Keukenspullen 
staafmixer met hakmolentje 
vershoudfolie,
keukentouw 
ovenschaal groot (35 x 22 x 8 cm, AH Spaaractie, ingevet)  

Basilicumolie maken  
Laat de geroosterde paprika’s goed uitlekken. Snijd de basilicum met de stelen  grof en hak fijn in het hakmolentje. Voeg de olijfolie toe en mix 30 sec. Zeef de basilicumolie in een kom, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik . 

Kabeljauwrollade maken 
Snijd de paprika’s in de lengte doormidden zodat je 4 mooie plakken hebt en verwijder de zaadjes. Leg de plakken met de binnenkant naar boven. Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier en bestrooi aan beide kanten met peper en eventueel zout. Leg de kabeljauwfilet dwars op de paprikaplakken en rol strak op. Bind de rol op tot een rollade: schuif 8 stukjes keukentouw van 20 cm voorzichtig onder de rol, op gelijke afstand van elkaar. Begin in het midden van de rol en bind de uiteinden van het touwtje vast. Doe hetzelfde met de andere touwtjes. Schuif een stuk keukentouw van 60 cm in de lengte onder de rollade en bind vast. Rol de rollade strak in vershoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.  
 
Panko bakken 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de saffraan in een kommetje, schenk de wijn erbij en laat staan tot gebruik. Verhit 15 g boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de panko in 3-5 min. lichtbruin. Laat afkoelen in een kommetje.  

Saffraansaus maken 
Snipper de sjalot fijn. Verhit de rest van de boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg de wijn met saffraan toe en kook 2 min. op hoog vuur. Voeg de visfond en slagroom toe en laat nog 10-15 min. inkoken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Houd de saus warm tot gebruik.  

Kabeljauwrollade bakken 
Haal de rollade uit de koelkast en verwijder voorzichtig de vershoudfolie.  Leg de rollade in de ovenschaal en bak ca. 25 min. in het midden van de oven. 

Kabeljauwrollade met paprika en pankokruim serveren 
Schep de warme saus op een grote serveerschaal. Haal de rollade voorzichtig  uit de ovenschaal, verwijder voorzichtig het keukentouw en leg de rollade op de saus. Druppel de helft van de basilicumolie in mooie druppels in de saffraanroomsaus en bestrooi de rollade met de panko.  

RESTTIP Gebruik de rest van de geroosterde paprika en basilicumolie in een salade.