Kersen

Van kersenvlaai tot kersenjam: met kersen kan je eindeloos variëren. Er gaat niets boven verse kersen in het kersenseizoen, maar ook met kersen uit blik of diepvries verrijk je ieder recept. Wat dacht je van een Franse kersenclafoutis of ijs met warme kersen?

Wanneer is het kersenseizoen?

Het kersenseizoen voor Nederlandse kersen start halverwege juni en loopt tot eind augustus. Als we een warm voorjaar hebben zijn Nederlandse kersen soms zelfs al begin juni beschikbaar. Mocht je tóch heel graag met kersen gaan bakken in de winter, dan kan je altijd kiezen voor kersen uit de diepvries, uit blik of kersen op siroop bijvoorbeeld .

Wat voor soorten kersen zijn er?

De kersen die in Nederland worden geplukt zijn voornamelijk van het ras Kordia. De Kordia is een grote en stevige kers. Daarnaast wordt ook veel gekozen voor het ras Regina in Nederland. Ook de Nederlandse kersen van Albert Heijn behoren tot deze twee soorten. Als het kersenseizoen in Nederland nog niet gestart is, komen er vaak andere kersensoorten uit Zuid-Europese landen.

Zijn kersen gezond?

De kers bevat mineralen en vitamine A en C en is net als veel andere fruitsoorten opgenomen in de Schijf van Vijf. Zo passen kersen in een verantwoord voedingspatroon als fris tussendoortje of door je lievelingsrecept.

Wat kan je allemaal met kersen?

Er zijn veel recepten waar kersen centraal staan. De Franse clafoutis, ook bekend als kersengebak, is daarbij een klassieke vlaai met de kers in de hoofdrol. Ook bij een MonChou taart is er een rol weggelegd voor kersen. Wist je dat je met dit recept 10 minuten een MonChou taart kan maken? Kersen worden niet alleen veel gebruikt om te bakken, maar zijn ook van de partij bij frisse salades en warme gerechten. Zo kan je warme kersen gebruiken als heerlijke saus bij dit drumsticks en puree gerecht.

Kersen recepten

Snelle kersenclafoutis
Snelle kersenclafoutis

Snelle kersenclafoutis

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 30 g ongezouten roomboter
  • 400 g kersen
  • 75 g tarwebloem
  • 1 mespunt zout
  • 65 g witte basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 300 ml volle melk
  • 2 el poedersuiker

Nodig in de keuken

  • taartvorm (Ø 24 cm, ingevet met ongezouten roomboter)
  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur onder regelmatig roeren. Vet de taartvorm in met wat extra (niet gesmolten) boter.
  2. Ontpit eventueel de kersen en verdeel ze over de taartvorm. Zeef de bloem in een kom en meng het zout en de suiker erdoor. Klop de eieren erdoor, gevolgd door de melk en gesmolten boter, tot er geen klontjes meer zijn.
  3. Schenk het beslag over de kersen. Bak de clafoutis in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar en goudbruin. Haal de vorm uit de oven en bestrooi de clafoutis met de poedersuiker. Serveer warm.