Truffel
Truffel

Truffel

Truffelpasta, truffel risotto, truffelmayonaise, truffelkaas... je kan er niet meer om heen. Deze populaire paddenstoel is in vele vormen verkrijgbaar, maar waar komt truffel vandaan? En hoe gebruik je truffel? Lees het hier!

Wat is truffel?

Wat is truffel?

De truffel is een zwam of paddenstoel die onder de grond, op wortels van bomen groeit. De truffels die wij kennen en eten, groeien vooral in Italië en Frankrijk. De soorten die wij voornamelijk eten zijn de zwarte herfst, zomer- en wintertruffel en de witte truffel. De smaak van de truffel is erg uniek en hierdoor erg lastig te omschrijven. Truffel is een duur product; de prijs kan oplopen tot €1500 per kilo.

Hoe gebruik je truffel?  

Verse truffel kun je het best schaven met een kaasschaaf of dunschiller en is lekker met pasta, risotto, pizza of vleesgerechten. Ook zijn er genoeg alternatieven voor verse truffel. Denk aan truffelolie, truffeltapenade, truffelmayonaise en truffelkaas.

Hoe gebruik je truffel?  
Hoe bewaar je truffel?

Hoe bewaar je truffel?

Verse truffel bewaar je het beste in een afgesloten doosje in de koelkast. Witte truffel is 7 dagen houdbaar en zwarte truffel 14 dagen. Truffelalternatieven zijn daarentegen langer houdbaar; houd hierbij de datum op de verpakking aan.

Truffelgratins met champignons, cherrytomaten en gegrilde varkenshaas

Truffelgratins met champignons, cherrytomaten en gegrilde varkenshaas

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Laat ondertussen de boter op kamertemperatuur komen. Bereid de gratins volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven. Leg de laatste 10 min. de cherrytomaten erbij en besprenkel met een ½ el olie (per 4 personen), peper en eventueel zout.
  2. Halveer de varkenshaas in de lengte. Meng ⅔ van de olie, peper en eventueel zout en bestrijk de varkenshaas er rondom mee. Verhit de grillpan en gril het vlees in 10 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer regelmatig.
  3. Veeg ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en snijd fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kastanjechampignons op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin en gaar en giet af.
  4. Snijd de peterselie fijn en meng met de champignons en de truffeltapenade. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de roomboter met de rest van de truffeltapenade.
  5. Snijd de varkenshaas in schuine plakken. Verdeel de champignons over de gratins en verdeel samen met de varkenshaas en cherrytomaten over de borden. Serveer de varkenshaas met de truffelboter.