Venkel

Venkel

Venkel is een wit-groene knol, die je kunt stoven, smoren, stomen, bakken, grillen of roosteren. Hij smaakt naar anijs, zit boordevol voedingsstoffen en is super veelzijdig in de keuken. Aan de slag!

Hoe bereid je venkel?

Hoe bereid je venkel?

Je kunt venkel rauw en flinterdun gesneden verwerken in een salade, maar ook in plakken, stukken of partjes stoven, stomen, roosteren of grillen in een pan of de oven. Maak voor het bereiden de venkel schoon door de knol te spoelen onder stromend water en eventuele bruine vlekjes van de venkel af te snijden. Daarna snijd je de stelen en een klein stukje van de onderkant af. De harde kern kun je gewoon eten. Verwijder het loof, maar gooi het niet weg, want dit is superlekker als garnering op je venkelgerecht.

Variëren met venkel: hoe doe je dat?

Vanwege de verfijnde, anijsachtige smaak is venkel zowel met zoete als hartige ingrediënten te combineren. Verwerk venkel bijvoorbeeld rauw in een salade met appel, in een risotto met worst, gebruik de knol om bouillon op smaak te brengen of laat ’m mee pruttelen in een saus met kip. Venkel is een echte allemansvriend!

Variëren met venkel: hoe doe je dat?
Venkel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Venkel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gegaarde venkel kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: dan is venkel maximaal 6 maanden houdbaar. Kook rauwe venkel altijd eerst 3 minuten in zijn geheel of in stukjes voordat je ’m invriest. De venkel warm je weer op in een koekenpan met eventueel wat vocht en/of olie of boter. Warm een ovenschotel met venkel afgedekt met aluminiumfolie in ca. 20 minuten op in een oven op 180 °C.

Venkelrisotto met geitenkaas

Venkelrisotto met geitenkaas

  1. Breng het water met de bouillontabletten aan de kook en zet het vuur laag. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de onderkant en stelen van de venkelknollen, bewaar het venkelgroen. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm.
  2. Verhit de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de ui en de knoflook toe. Fruit 3 min. tot de ui glazig is. Voeg de venkel toe en bak 2 min. mee. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 20 min. Het mengsel hoort dik vloeibaar te zijn. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt.
  3. Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Verkruimel de geitenkaas. Neem de pan van het vuur en voeg de helft van de geitenkaas toe. Breng de risotto op smaak met het rasp en 2 el citroensap (per 4 personen) (of meer naar smaak) en peper. Garneer met de rest van de geitenkaas en eventueel het venkelgroen. Serveer direct.