Ras el Hanout
Ras el Hanout

Ras el Hanout

Letterlijk betekent Ras el Hanout: “het beste van de winkel”. Het kruidenmengsel is aan een opmars bezig en is terug te vinden in steeds meer Marokkaanse recepten. En da’s niet gek, want Ras el Hanout is ongelofelijk smaakvol en veelzijdig.

Wat is Ras el Hanout?

Wat is Ras el Hanout?

Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel en wordt in veel Midden-Oosterse gerechten gebruikt. Vanuit origine bestaat Ras el Hanout uit een melange van de beste specerijen. Het kan dus per winkel verschillen waar het mengsel precies uit bestaat.

Hoe smaakt Ras el Hanout?

Hoewel de smaak van Ras el Hanout nooit helemaal vaststaat, voert een combinatie van paprika, gember en koriander meestal de boventoon. Vaak wordt er ook komijn en kardemom aan toegevoegd. Het mengsel heeft een intense, rijke smaak, maar is niet pittig of scherp. Je hoeft dus niet te zuinig te zijn met het gebruik ervan!

Hoe smaakt Ras el Hanout?
Wat kan je allemaal met Ras el Hanout?

Wat kan je allemaal met Ras el Hanout?

Van origine wordt het kruidenmengsel vooral gebruikt in stoofschotels en in vis- en vleesgerechten (zoals lam, rund of kip), maar met Ras el Hanout kan je nog veel meer! Wat dacht je van een (vegetarische) couscous, soep of ovenschotel?

Kan ik Ras el Hanout vervangen?

Geen Ras el Hanout in huis? Geen nood! Uiteraard kan je het met bovenstaande kruiden makkelijk zelf samenstellen. Omdat Ras el Hanout vaak een verschillende combinatie is van kruiden, zijn op internet veel verschillende recepten te vinden. Het voordeel hiervan is dat er vast een tussen zit waar je alles van in huis hebt!

Kan ik Ras el Hanout vervangen?
Kipstoof met citroen en ras el hanout

Kipstoof met citroen en ras el hanout

  1. Snijd elke kipdijfilet in de lengte in 3 stukken. Bestrooi de stukken met de ras el hanout, peper en eventueel zout. Verhit de olie in de tajine of hapjespan en bak de kip rondom bruin
  2. Schil ondertussen de winterpeen en snijd in stukken van 3 cm. Snijd de rode ui in parten. Voeg de peen en ui toe aan de kip, schep om en bak nog 2 min. mee. Voeg het water toe en verkruimel de kippenbouillontablet erboven. Zet de kegelvormige deksel op de taijne of leg de deksel op de hapjespan en laat 25 min. op laag vuur stoven.
  3. Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Halveer de citroen in de breedte en snijd de helften in parten.
  4. Voeg de laatste 2 min. de tuinerwten toe aan de tajine of hapjespan. Neem de deksel eraf, bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met het citroenrasp en serveer met de citroenparten.