vandaag
Komijn
Komijnzaad: een specerij dat niet alleen veel in de Aziatische of Mexicaanse keuken terug te vinden is maar zelfs in een typisch Nederlands product zoals komijnekaas. En dat is niet voor niets want deze speciale smaakmaker heeft een hele herkenbare eigen smaak! Maar wat kun je allemaal met komijn en waar combineert het lekker mee?
Wat is komijn?
Komijn, niet te vergissen met karwij of kummel, is een plant die afkomstig is uit de schermbloemenfamilie. Deze plant, met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken. Deze blaadjes worden gedroogd en vermalen tot een poeder. Dit poeder wordt in de Indonesische keuken ook wel djinten genoemd en komt, je raadt het al, vaak voor in Indische gerechten.
Wat is de smaak van komijn en hoe gebruik je het?
Komijnzaad heeft een behoorlijk herkenbare smaak die het beste te omschrijven is als licht notig en aards met een vleugje drop. De smaak komt nog meer tot z’n recht wanneer je dit specerij verwarmt. Dit specerij wordt veel gebruikt voor shakshuka, marinade voor verschillende vleesgerechten, curry's of Mexicaanse burrito’s, fajita’s en bonenschotels.
Waar is komijn goed voor?
Naast het feit dat komijn erg lekker is, is het ook nog eens goed voor je. Komijn zit namelijk vol met ijzer. Dat ijzer zorgt er op zijn plaats dan weer voor dat je afweersysteem goed z’n werk blijft doen. Ook schijnt komijn een positief effect te hebben op de spijsvertering.
Goede vervangers voor komijn
Kom je er tijdens het koken achter dat je geen komijn meer in huis hebt en heb je geen zin om je blok komijnekaas te ontleden? Probeer dan eens om komijn te vervangen met korianderzaad, ras el hanout, garam masala of venkelzaad.
Shakshuka met platbrood
- Snipper de ui. Snijd de tenen knoflook fijn en snijd alle tomaten in kleine blokjes van 2 cm. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Snijd de peterselie grof.
- Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 3 min. onder regelmatig omscheppen. Voeg de paprika’s en tomaten toe en bak 5 min. op middelhoog vuur mee. Voeg de gemalen komijn, paprikapoeder en chili vlokken toe en breng op smaak met peper en het zout. Breng aan de kook en laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel 5-8 min. koken op hoog vuur, tot het eiwit net is gestold.
- Verwarm de platbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de shakshuka met de peterselie en het brood.Lekker met hummus.
Zelf aan de slag
Meer specerijen
Meer kruiden