Rozemarijn
Rozemarijn

Rozemarijn

Het lijkt een beetje op een dennentakje dat net uit de kerstboom is gevallen. De groene, zachte takjes van rozemarijn zorgen niet alleen voor een culinaire smaak, maar ook voor een culinair uiterlijk en heerlijke geur. Wat is rozemarijn precies en waar kan je het allemaal voor gebruiken? We vertellen je er alles over!

Wat is rozemarijn?

Wat is rozemarijn?

Rozemarijn is familie van de lipbloemenfamilie en groeit het best en vooral nabij de kust. Voor de oude Grieken en Romeinen stond het kruid symbool voor vriendschap en trouw. Een takje rozemarijn stond ook voor ‘niet vergeten’: het kruid werd meegegeven als een geliefde op reis ging, en het werd op een graf gelegd wanneer iemand was overleden. De geur werd daarnaast met bruiloften geassocieerd, waardoor men vaak een krans van rozemarijn op het hoofd droeg.

Waar kan je rozemarijn voor gebruiken?

De smaak van rozemarijn is een beetje zoet, zacht en pittig tegelijk. Van origine wordt het kruid vaak in vleesgerechten, bijvoorbeeld met wild of rood vlees, maar het doet het ook in andere gerechten heel goed. De stevige rozemarijn takjes kunnen goed tegen hitte, vwaardoor het vaak in ovengerechten gebruikt kan worden. De smaak doet het ontzettend goed bij brood (denk aan foccacia), met knoflook, op frietjes, met kaas, in soepen en zelfs in de thee. Ook kan je heerlijke olie maken met rozemarijn, en wat dacht je van cocktails? Omdat de geur van rozemarijn zo sterk (en heerlijk!) is, vinden we het zelfs terug in onze badkamerproducten.

Waar kan je rozemarijn voor gebruiken?
Is rozemarijn gezond?

Is rozemarijn gezond?

Over rozemarijn wordt, net als over andere kruiden, beweert dat het een geneeskrachtige werking heeft. Het zou goed zijn voor een goede bloedcirculatie, voor de spijsvertering en goed voor de lever en nieren. Deze wonderlijke geneeskracht van rozemarijn is alleen niet wetenschappelijk aangetoond. Wel is rozemarijn een krachtige smaakmaker die al snel wordt gebruikt als vervanger voor zout, suiker of vet. Oh, en ook handig: een plant rozemarijn houdt je insecten op afstand!

Zelf rozemarijn kweken

Rozemarijn kan je ook zelf zaaien en oogsten. Het plantje houdt van een droge, luchtige bodem en kan niet heel goed tegen vorst (onder de -10). De rozemarijnplant is een van de meest langzame planten, dus het is verstandig om pas na twee jaar te beginnen met oogsten. Wil je de verse rozemarijn zelf drogen om het langer te gebruiken? Dat kan natuurlijk ook. Je droogt de kruiden door ze ongeveer twee uur in een oven van 50 graden te leggen. Als je de kruiden hebt gedroogd, zijn ze tot wel 12 maanden houdbaar. Daarna neemt slechts de smaak af. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om verse rozemarijn in te vriezen. Voeg ze toe aan het gerecht zonder ze eerst te ontdooien: dan blijft de smaak nog beter in het steeltje zitten!

De smaak van rozemarijn komt eigenlijk pas vrij als je de blaadjes klein maakt.

Zelf rozemarijn kweken
Rozemarijnaardappelen

Rozemarijnaardappelen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en halveer ze. Breng een ruime pan water aan de kook. Kook de aardappelen 6 min. en giet af.
  2. Doe de aardappelen in de met het bakpapier beklede braadslee of ovenschaal. Ris de blaadjes van de rozemarijntakjes. Voeg de rozemarijn en het zeezout toe en besprenkel met de olie. Haal de tenen knoflook los en meng de ongepelde tenen erdoor. Bak ca. 50 min. in de oven tot de aardappelen goudbruin zijn. Schep regelmatig om. Serveer met (een deel van) de knoflook, knijp deze dan eerst uit de velletjes.