Kurkuma
Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma: deze gele alleskunner heeft niet alleen een opvallend mooie kleur, maar is ook nog eens een belangrijke smaakmaker in de Indiase keuken. Met z’n milde en toch prikkelende smaak is kurkuma een veelgebruikte smaakversterker.

Wat is kurkuma?

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd, is een specerij , afkomstig van de wortels van de Curcuma Longa. Deze plant is familie van de gemberplant. Je kan het ‘m herkennen aan de gele z’n knalgele kleur en het heeft een z’n herkenbare geur. Kurkuma komt voornamelijk uit India, maar ook uit Zuidoost-Azië. Deze echte smaakmaker ken je misschien al wel van een product waar het in verwerkt is. Wist je namelijk dat kurkuma een vast bestandsdeel is van kerriepoeder?

Hoe smaakt kurkuma

Kurkuma smaakt licht peperig en aards en geeft gerechten een diepe, gele kleur. De geur doet denken aan sinaasappel en gember. Kurkuma koop je in de supermarkt vrijwel altijd gemalen in poedervorm. Dit staat ook wel bekend als koenjit. Door zijn kleur wordt het vaak als goedkoper alternatief voor saffraan gebruikt.

Hoe smaakt kurkuma
Is kurkuma gezond?

Is kurkuma gezond?

Kurkuma bevat onder andere de stof curcumine waar veel goede eigenschappen aan zijn verbonden. Zo zou kurkuma bijvoorbeeld een positieve invloed op het spijsverteringsstelsel en de lever hebben, maar dit is niet bewezen. Een wel bewezen voordeel is de ondersteunende werking van kurkuma voor de gewrichten. Verder kan het koken met specerijen, zoals kurkuma, helpen om minder zout te koken. En zoutbewust eten is natuurlijk altijd beter.

Wat kun je maken met kurkuma?

Kurkuma wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Indiase curries. Daarnaast kan je het ook kennen van gele rijst, hieraan wordt kurkuma-extract namelijk toegevoegd voor de kleur. Je kan natuurlijk zelf ook een snufje kurkumapoeder toevoegen aan je rijst. Verder wordt kurkuma ook veel gebruikt om thee van te maken of om door een smoothie te doen.

Wat kun je maken met kurkuma?
Wat is kurkumathee?

Wat is kurkumathee?

Kurkumathee wordt veel gedronken in Japan en andere landen in Azië, maar is ook in Nederland bekend onder theeliefhebbers. Je vindt kurkumathee kant-en-klaar in onze de winkels of online. Daarnaast, maar zelf kurkumathee maken is natuurlijk nóg lekkerder! kan je zelf ook kurkumathee maken. Zo bepaal je zelf hoe sterk je de thee wil drinken.

Kurkuma latte (golden milk)

Kurkuma latte (golden milk)

  1. Breng de amandelmelk, met de kurkuma, kaneel en zwarte peper in een steelpan tegen de kook aan. Laat ca. 10 min. op laag vuur trekken (het drankje mag niet koken). Zet het vuur uit en roer met een garde de kokosolie en ahornsiroop erdoor. Schenk de kurkuma latte door een kleine, fijne zeef over in de glazen en serveer direct.