Citroengras
Citroengras

Citroengras

Citroengras of sereh is een plant uit de grassenfamilie. De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken en is heerlijk in een zelfgemaakte curry, maar ook voor een lekkere soep of wokgerecht.

Wat is citroengras?

Wat is citroengras?

Citroengras zijn lange stengels uit het Verre Oosten die van wit tot groen verlopen. De stengels zijn opgebouwd in lagen (vergelijkbaar met prei), alleen zijn de bladeren een stuk stugger. Je kan het gebruiken voor een lekkere curry, maar ook voor een lekkere soep of wokgerecht. Op deze pagina ben je op het goede adres voor veel receptinspiratie.

Is sereh hetzelfde als citroengras?

Citroengras is hetzelfde als sereh. Sereh is de Indonesische naam voor citroengras. Dus je ziet vaak dat deze namen door elkaar worden gebruikt.

Is sereh hetzelfde als citroengras?
Wat is het kneuzen van citroengras?

Wat is het kneuzen van citroengras?

Citroengrasstengels hebben stugge bladeren. Je kunt ze heel fijn snijden, maar voor sommige gerechten is het beter om citroengras te kneuzen en in z'n geheel mee te stoven. Kneuzen is handiger als je het citroengras lange tijd laat trekken en het gerecht de tijd nodig heeft om z’n smaak te ontwikkelen. In deze geweldige rendang bijvoorbeeld. Dat doe je door met de platte kant van je mes een paar flinke tikken op de stengels te geven.

Wat voor smaak heeft citroengras?

De smaak is een mix van citroen- en limoen, met het zacht-romige van kokos en het pittige van gember. De kenmerkende frisheid van citroengras maakt je Oosterse gerecht helemaal af.

Wat voor smaak heeft citroengras?
Daging roedjak

Daging roedjak

  1. Snipper de ui. Pel de knoflook. Snijd de steelaanzet van de pepers en snijd het vruchtvlees grof. Snijd de tomaat in parten. Doe de ui, knoflook, pepers en tomaat in een hoge maatbeker, voeg de trassi en het zout toe en pureer met de staafmixer tot een pasta (boemboe).
  2. Verhit de olie in een stoofpan en roerbak de boemboe 7-8 min. tot al het vocht is verdampt en de boemboe lekker geurt. Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 3 cm. Voeg toe aan de pan en bak het vlees rondom bruin in de boemboe. 
  3. Snijd het witte gedeelte van de sereh, het groene stuk gebruik je niet. Kneus de sereh in een vijzel. Voeg de sereh in z’n geheel samen met de laos toe aan de pan en voeg de kokosmelk en het water toe. Voeg de ketjap, de tamarindepasta en de kokosbloesemsuiker toe. Laat het geheel met een deksel schuin op de pan 1½ uur zachtjes koken.  
  4. Verwijder het deksel en laat de laatste 30 min. inkoken. Roer af en toe. Proef de jus. Wil het je het zoeter of zuurder? Voeg dan naar eigen smaak nog suiker of tamarindepasta toe. 
  5. Bestrooi de daging roedjak met gebakken uitjes.