bewaar
Daging roedjak
Daging roedjak
bewaar

Daging roedjak

Het recept voor deze daging roedjak is tot stand gekomen met hulp van Vanja van der Leeden, schrijfster van o.a. het boek Indorock.

30 min. bereiden
2 uur wachten
zeer pittig
3waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

grote ui

5 tenen

knoflook

3

rode peper

1

tomaat

1½ tl

Indonesische trassie

1 tl

zout

2 el

zonnebloemolie

700 g

runderriblap

4 stengels

koelverse sereh citroengras

2 tl

gemalen laos

200 ml

kokosmelk

100 ml

water

3 el

ketjap manis

2 el

tamarindepasta

2 el

kokosbloesemsuiker

3 el

gebakken uitjes

Dit heb je nodig

  • staafmixer

  • vijzel

Het recept voor deze daging roedjak is tot stand gekomen met hulp van Vanja van der Leeden, schrijfster van o.a. het boek Indorock.

Aan de slag

1

Snipper de ui. Pel de knoflook. Snijd de steelaanzet van de pepers en snijd het vruchtvlees grof. Snijd de tomaat in parten. Doe de ui, knoflook, pepers en tomaat in een hoge maatbeker, voeg de trassi en het zout toe en pureer met de staafmixer tot een pasta (boemboe).

2

Verhit de olie in een stoofpan en roerbak de boemboe 7-8 min. tot al het vocht is verdampt en de boemboe lekker geurt. Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 3 cm. Voeg toe aan de pan en bak het vlees rondom bruin in de boemboe. 

3

Snijd het witte gedeelte van de sereh, het groene stuk gebruik je niet. Kneus de sereh in een vijzel. Voeg de sereh in z’n geheel samen met de laos toe aan de pan en voeg de kokosmelk en het water toe. Voeg de ketjap, de tamarindepasta en de kokosbloesemsuiker toe. Laat het geheel met een deksel schuin op de pan 1½ uur zachtjes koken.  

4

Verwijder het deksel en laat de laatste 30 min. inkoken. Roer af en toe. Proef de jus. Wil het je het zoeter of zuurder? Voeg dan naar eigen smaak nog suiker of tamarindepasta toe. 

5

Bestrooi de daging roedjak met gebakken uitjes.

combinatietipLekker met jasmijnrijst en gestoomde groene groenten.

combinatietipmisschien niet traditioneel, maar dit stoofgerecht smaakt ook heerlijk met rodekool met appeltjes.

achtergrondinfoDaging roedjak wordt op verschillende manieren gemaakt. De Indonesische versie heet daging bumbu rujak en is veel pittiger dan de Indische. Dit recept gaat uit van de Indische daging roedjak. Een lichtpittig, zoet stoofgerecht van rundvlees met een friszuur accent van tamarinde. Heerlijk met gestoomde jasmijnrijst en simpele groene groenten.