Watermeloen

Veel mensen zien watermeloen als fruit omdat watermeloen zoet en sappig is maar eigenlijk is watermeloen een (vrucht)groente. De watermeloen is namelijk familie van de komkommer en pompoen. Een watermeloen kan wel 2.5 kg wegen en bestaat voor maar liefst 95% uit water. Gekoeld is watermeloen dan ook een heerlijke dorstlesser.

Waar komt watermeloen vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van de watermeloen ligt maar waarschijnlijk is dit Zuid-Afrika. Tegenwoordig worden veel watermeloenen ook in Azië gekweekt. In Nederland maakten we pas geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog kennis met de watermeloen.

Is watermeloen gezond?

Ondanks dat watermeloen voor 95% uit water bestaat is het erg goed voor je. Watermeloen bevat veel vitamine C. Deze vitamine is belangrijk om je weerstand op peil te houden en kan bijdragen aan een mooie en gezonde huid. Het helpt ook om goed gehydrateerd te blijven en je ogen gezond te houden.

Hoe bewaar je watermeloen?

Bewaar watermeloen in de koelkast. Bewaar aangesneden watermeloen ook in de koelkast en dek af met folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar. In de diepvries is watermeloen bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar.

Watermeloen recepten

Watermeloensalade met munt
Watermeloensalade met munt

Watermeloensalade met munt

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kleine watermeloen
  • 2 rode pepers
  • 8 g verse munt
  • 1 citroen
  • 2 el poedersuiker
  1. Snijd de meloen in 4 stukken, verwijder de pitten met een lepel en schep of snijd het vruchtvlees uit de schil. Snijd het vruchtvlees in stukken van 1 ½ cm. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder eventueel met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd de peper fijn.
  2. Snijd de munt fijn en pers de citroen uit. Meng in een schaal de meloen met de peper, munt en breng op smaak met citroensap en poedersuiker. Dek de schaal af en bewaar tot vlak voor gebruik in de koelkast.