Watermeloen
Watermeloen

Watermeloen

Veel mensen zien watermeloen als fruit omdat watermeloen zoet en sappig is maar eigenlijk is watermeloen een (vrucht)groente. De watermeloen is namelijk familie van de komkommer en pompoen. Een watermeloen kan wel 2.5 kg wegen en bestaat voor maar liefst 95% uit water. Gekoeld is watermeloen dan ook een heerlijke dorstlesser.

Waar komt watermeloen vandaan?

Waar komt watermeloen vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van de watermeloen ligt maar waarschijnlijk is dit Zuid-Afrika. Tegenwoordig worden veel watermeloenen ook in Azië gekweekt. In Nederland maakten we pas geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog kennis met de watermeloen.

Is watermeloen gezond?

Ondanks dat watermeloen voor 95% uit water bestaat is het erg goed voor je. Watermeloen bevat veel vitamine C. Deze vitamine is belangrijk om je weerstand op peil te houden en kan bijdragen aan een mooie en gezonde huid. Het helpt ook om goed gehydrateerd te blijven en je ogen gezond te houden.

Is watermeloen gezond?
Hoe bewaar je watermeloen?

Hoe bewaar je watermeloen?

Bewaar watermeloen in de koelkast. Bewaar aangesneden watermeloen ook in de koelkast en dek af met folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar. In de diepvries is watermeloen bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar.

Hoe snijd je watermeloen?

Heb je watermeloen nodig in een gerecht, bijvoorbeeld door een salade? Dan zijn blokjes het handigst. Zo doe je dat:

  1. Leg de watermeloen op een snijplank en snijd de kontjes van beide kanten met een stevig koksmes. Vervolgens leg je 1 van de platte kanten op de snijplank, zodat de watermeloen niet wegrollen.

  2. Snijd de watermeloen door het midden.

  3. Leg één helft opzij en leg de andere met de vlakke kant op de plank.

  4. Halveer nu de helft die je op de plank hebt liggen. Vervolgens snijd je hier een aantal plakken uit van ongeveer 5 cm.

  5. Snijd nu voorzichtig met een kleiner mes langs de schil, zodat het vruchtvlees loskomt van de schil.

  6. Nu je de schil van de plakken hebt verwijderd, snijd je het vruchtvlees in gelijke blokjes.

  7. Herhaal eventueel voor de andere helft.

Hoe snijd je watermeloen?
Watermeloen-fetasalade

Watermeloen-fetasalade

Ingrediënten

4 personen

600 g

watermeloenen

½

rode ui

15 g

verse munt

70 g

zwarte olijven zonder pit

230 g

feta

  1. Snijd de watermeloen in blokjes van 2 cm. Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de munt fijn. Snijd de olijven in plakjes en verbrokkel de feta. Doe alle ingrediënten samen in een kom en schud voorzichtig, tot alles goed is gemengd.

Direct aan de slag