Zomerfruit
Zomerfruit

Zomerfruit

Zomerfruit is misschien wel het lekkerst van wat de zomer te bieden heeft. Sappig, zoet en multi-inzetbaar. Eigenlijk altijd lekker, van ontbijt tot toetje en van taart tot salade. Wat maak jij het liefst met zomerfruit?

Zomerfruit met muntsuiker

Zomerfruit met muntsuiker

  1. Houd een paar muntblaadjes achter en snijd de rest zo fijn mogelijk. Meng in een kommetje met ¾ van de suiker.
  2. Halveer de meloen, verwijder de zaadlijsten en schil de vrucht. Snijd de helften in flinterdunne plakken. Snijd de pruimen vanaf beide kanten langs en rondom de pit in zo dun mogelijke plakken. Verwijder de pit. Snijd de perziken op dezelfde manier. Schuif als je rond de pit snijdt met je mes het vruchtvlees rondom eraf, zodat het mooi heel blijft. Bewaar de stukjes die niet mooi worden.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de hazelnoten op middelhoog vuur in ca. 3 min. goudbruin. Maal ze tot een fijn kruim in het hakmolentje van een staafmixer of een keukenmachine en doe in een kommetje. Doe de variatie op yoghurt met de rest van de suiker en ca. 100 g afsnijdsels van het fruit (per 4 personen) in een hoge beker en pureer tot een kleurige puree. Schep in een kommetje.
  4. Drapeer de dunne plakken meloen over een grote schaal. Verdeel er de perzikplakken over, gevolgd door de plakken pruim. Zet de muntsuiker, fijngemalen hazelnoten en het fruit-yoghurtmengsel ertussen. Bestrooi met de rest van de munt.
Wat is zomerfruit?

Wat is zomerfruit?

Met zomerfruit wordt fruit bedoeld dat volop (en soms zelfs alleen) in het zomerseizoen vers te verkrijgen is. Met als bijnaam ‘zomerkoninkje’ spant de aardbei natuurlijk de kroon. Andere zomerse fruittoppers zijn besjes, frambozen, kersen, nectarines, pruimen en (water)meloen. Wil je weten welk fruit wanneer het lekkerst is? Kijk dan eens op deze seizoenswijzer en vind je favoriet!

Wat kan ik maken met zomerfruit?

Wat niet? Met zomerfruit kun je alle kanten op. Van ontbijtje tot taart en van salade tot traktatie. Maak bijvoorbeeld (heel handig met een Doosjevol Zomerfruit) een zomerfruitsmoothie. Zomerfruit wordt ook vaak gebruikt om jam of cocktails mee te maken. Wil je iets feestelijks? Ga dan eens voor deze zomerfruittaart.

Wat kan ik maken met zomerfruit?