bewaar
Mediterrane groentetaart
Mediterrane groentetaart
bewaar

Mediterrane groentetaart

Niet één, niet twee... In deze taart zitten maar liefst zéven verschillende soorten groenten.

50 min. bereiden
1 uur 15 min. oventijd
119waarderingen

Ingrediënten

4 personen

½ bol

knoflook

5 el

traditionele olijfolie

2

aubergines

8 g

verse tijm

1

verse spitskool

400 g

wilde spinazie

295 g

gegrilde rode paprika's in pot

50 g

pijnboompitten

400 g

cannellinibonen in blik

250 g

cherrytomaten aan de tak

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (10 x 10 cm)

  • grillpan

  • keukenmachine

  • ronde springvorm (Ø 18 cm)

Niet één, niet twee... In deze taart zitten maar liefst zéven verschillende soorten groenten.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd een stukje van de bovenkant van de halve bol knoflook. Leg in de ingevette ovenschaal, besprenkel met 1 el olie en pof in ca. 45 min. in de oven. Controleer na 30 min. op gaarheid.

2

Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van ½ cm dik. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de aubergineplakken in delen, elke portie 6 min. Keer halverwege.

3

Haal ondertussen 4 à 5 buitenste bladeren van de spitskool en snijd de harde kern eruit. Kook de bladeren 4 min. in ruim kokend water en spoel met koud water (blancheren). Laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.

4

Verhit 2 el olie in een pan. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend met de helft van de tijm in 3 min. slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

5

Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van 2 cm breed. Maal de pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine.

6

Laat de bonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte tenen eruit.

7

Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

8

Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd 1 koolblad achter. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan. Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie.

9

Vouw het achtergehouden koolblad er overheen, druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.

10

Zet de springvorm op een bakplaat en leg de tomaten met tak op de bakplaat naast de vorm. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven, zet op een bord en verwijder de springvorm. Garneer met de tomaten. Serveer direct. Lekker!

serveertipDe rest van de spitskool kun je verwerken in zuurkoolsalade. Kijk voor het recept elders op deze site.

Blancheren

Instructievideo - 01:00 min.

Mediterrane groentetaart

Instructievideo - 04:13 min.