Mediterrane groentetaart
Niet één, niet twee... In deze taart zitten maar liefst zéven verschillende soorten groenten.

Advertentie
Ingrediënten
- ½ bol knoflook (6 hele tenen)
- 5 el traditionele olijfolie
- 2 aubergines
- 8 g verse tijm (bakje à 15 g)
- 1 verse spitskool (groot)
- 400 g wilde spinazie
- 295 g gegrilde rode paprika's in pot
- 50 g pijnboompitten
- 400 g cannellinibonen in blik
- 250 g cherrytomaten aan de tak
Keukenspullen
- ovenschaal (10 x 10 cm)
- grillpan
- keukenmachine
- ronde springvorm (Ø 18 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd een stukje van de bovenkant van de halve bol knoflook. Leg in de ingevette ovenschaal, besprenkel met 1 el olie en pof in ca. 45 min. in de oven. Controleer na 30 min. op gaarheid.
- Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van ½ cm dik. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de aubergineplakken in delen, elke portie 6 min. Keer halverwege.
- Haal ondertussen 4 à 5 buitenste bladeren van de spitskool en snijd de harde kern eruit. Kook de bladeren 4 min. in ruim kokend water en spoel met koud water (blancheren). Laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.
- Verhit 2 el olie in een pan. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend met de helft van de tijm in 3 min. slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van 2 cm breed. Maal de pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine.
- Laat de bonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte tenen eruit.
- Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd 1 koolblad achter. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan. Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie.
- Vouw het achtergehouden koolblad er overheen, druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.
- Zet de springvorm op een bakplaat en leg de tomaten met tak op de bakplaat naast de vorm. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven, zet op een bord en verwijder de springvorm. Garneer met de tomaten. Serveer direct. Lekker!
serveertip:
De rest van de spitskool kun je verwerken in zuurkoolsalade. Kijk voor het recept elders op deze site.

Blancheren
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 360 kcal
- eiwit 15 g
- koolhydraten 22 g
-
vet 21 g
waarvan verzadigd 3 g - natrium 410 mg
- vezels 11 g
Ook te zien in
Mediterrane groentetaart
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Mediterrane groentetaart

Verwarm de oven voor op 180 °C.

- ½ bol knoflook
- 1 el traditionele olijfolie
Snijd een stukje van de bovenkant van de halve bol knoflook. Leg in de ingevette ovenschaal, besprenkel met de olie en pof in ca. 45 min. in de oven.

Controleer na 30 min. op gaarheid.

- 2 aubergines
- 8 g verse tijm
Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van ½ cm dik. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de aubergineplakken in delen, elke portie 6 min. Keer halverwege.

- 1 verse spitskool
Haal ondertussen 4 à 5 buitenste bladeren van de spitskool en snijd de harde kern eruit.

Kook de bladeren 4 min. in ruim kokend water en spoel met koud water (blancheren). Laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.

- 2 el traditionele olijfolie
- 400 g wilde spinazie
Verhit de olie in een pan. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend met de helft van de tijm in 3 min. slinken.

Laat uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

- 295 g gegrilde rode paprika's in pot
- 50 g pijnboompitten
Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van 2 cm breed. Maal de pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine.

- 400 g cannellinibonen in blik
Laat de bonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte tenen eruit.

- 2 el traditionele olijfolie
Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd 1 koolblad achter.

Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan.

Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie.

Vouw het achtergehouden koolblad er overheen, druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.

- 250 g cherrytomaten aan de tak
Zet de springvorm op een bakplaat en leg de tomaten met tak op de bakplaat naast de vorm. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven.

Neem uit de oven, zet op een bord en verwijder de springvorm. Garneer met de tomaten. Serveer direct. Lekker!
serveertip:
De rest van de spitskool kun je verwerken in zuurkoolsalade. Kijk voor het recept elders op deze site.