Har­ti­ge om­ge­keer­de prei­taart (tar­te ta­tin)

Door prei te bakken in deze omgekeerde preitaart behoudt -ie zijn hartige en tegelijk zoete smaak.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 520 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 20 min. oventijd
(26) waardeer
hoofdgerecht Door prei te bakken in deze omgekeerde preitaart behoudt -ie zijn hartige en tegelijk zoete smaak. 4 personen
4 26

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • quichevorm (Ø 28 cm, ingevet)
  • bakkwastje

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen van een ½ cm. Was in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Verdeel over een schone theedoek en dep droog.
  2. Verdeel de cremaceto met het kwastje over de bodem van de quichevorm. Verdeel de preiringen vanaf de randen over de vorm en zorg dat ze strak tegen elkaar liggen. Leg eventuele overgebleven prei op de eerste laag. Verdeel de spekjes en de kaas over de prei.
  3. Maak met de bolle kant van een lepel met de mosterd een cirkel ter grootte van de quichevorm op het bladerdeeg. Leg het deeg met de mosterdkant naar beneden over de quichevorm en duw aan de randen van de vorm aan, zodat het overtollige deeg eraf valt en het deeg een mooi kartelrandje krijgt. Duw het deeg rondom in de binnenkant van de vorm tegen de bodem alsof je de prei 'instopt'. Prik met een vork op ca.15 plekken gaatjes in het deeg. Bak de tarte tatin ca. 30 min. net onder het midden van de oven.
  4. Neem de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. rusten. Leg een groot bord op de springvorm en keer om.

combinatietip:

Lekker met een gemengde salade.

Tip:

Deeg over? Snijd het in smalle repen. Doe er een beetje mosterd en geraspte kaas over. Vouw dicht en draai er spiralen van. Bak de kaasstengels lekker knapperig in 15 min. op 200 °C in de oven.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 19 g
  • koolhydraten 32 g
    waarvan suikers 8 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 960 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Hartige omgekeerde preitaart (tarte tatin)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Har­ti­ge om­ge­keer­de prei­taart (tar­te ta­tin)

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 500 g preien

Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen van een ½ cm. Was in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken.

3
3

Verdeel over een schone theedoek en dep droog.

4
4
  • 1 el cremaceto classico

Verdeel de cremaceto met het kwastje over de bodem van de quichevorm.

5
5

Verdeel de preiringen vanaf de randen over de vorm en zorg dat ze strak tegen elkaar liggen. Leg eventuele overgebleven prei op de eerste laag.

6
6
  • 100 g AH Biologisch gerookte spekreepjes
  • 100 g Old Amsterdam geraspte oude kaas

Verdeel de spekjes en de kaas over de prei.

7
7
  • 2 el mosterd
  • 270 g vers bladerdeeg

Maak met de bolle kant van een lepel met de mosterd een cirkel ter grootte van de quichevorm op het bladerdeeg.

8
8

Leg het deeg met de mosterdkant naar beneden over de quichevorm en duw aan de randen van de vorm aan, zodat het overtollige deeg eraf valt en het deeg een mooi kartelrandje krijgt.

9
9

Duw het deeg rondom in de binnenkant van de vorm tegen de bodem alsof je de prei 'instopt'. Prik met een vork op ca.15 plekken gaatjes in het deeg.

10
10

Bak de tarte tatin ca. 30 min. net onder het midden van de oven.

11
11

Neem de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. rusten. Leg een groot bord op de springvorm en keer om.

combinatietip:

Lekker met een gemengde salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.