Gezonde lunch

Gezond lunchen, een perfecte break van je dag! Op deze pagina vind je lunchrecepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dus met voldoende variatie en voedingstoffen die je nodig hebt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Gezonde lunch recepten

Volkoren club sandwich kipfilet met sla en ei
Volkoren club sandwich kipfilet met sla en ei

Volkoren club sandwich kipfilet met sla en ei

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 witte scharreleieren
  • 12 sneetjes volkorenvloerbrood
  • 150 g verse groentespread gegrilde paprika-wortel
  • 40 g veldsla
  • 8 plakken gebraden kipfilet

Nodig in de keuken

  • broodrooster
  1. Kook de eieren in 8 min. hard. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Pel ze en snijd in plakken.
  2. Rooster de sneetjes brood. Besmeer ⅔ van de sneetjes met de groentespread.
  3. Beleg de helft van de besmeerde sneetjes met wat sla en de kipfilet. Dek af met de rest van de besmeerde sneetjes met de groentespread naar boven. Beleg met de plakjes ei en nog wat sla. Bestrooi met versgemalen zwarte peper en dek af met de onbesmeerde sneetjes brood.

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, proteïne (bijv. vis, vlees en peulvruchten), koolhydraten (bijv. brood, pasta en aardappel), bereidingsvet (bijv. boter en olie) en drinken. Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.