Preitaart
Preitaart

Preitaart

Perfect hartige-taart-materiaal: de prei. Z’n milde, iets zoete uiensmaak doet het heel goed in combinatie met iets zoutigs, zoals oude kaas of blokjes spek. Tel daarbij op dat eieren en room óók goed gezelschap zijn van prei, en het is duidelijk: in een hartige taart ermee!

Preitaart recepten

Preitaart maken: zo doe je dat
Preitaart maken: zo doe je dat

Preitaart maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 5 plakjes diepvries bladerdeeg
  • ½ el milde olijfolie
  • 1 el ongezouten roomboter
  • 400 g gesneden prei
  • 2 el gedroogde basilicum
  • 3 middelgrote eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 175 g geraspte oude Goudse kaas 48+
  • 100 g hamreepjes

Nodig in de keuken

  • quichevorm (Ø 24 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de quichevorm in met de olie en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

  2. Verhit de boter in een hapjespan, voeg de prei met de basilicum toe en bak 3 min. Klop de eieren met de crème fraîche en de helft van de kaas los. Roer de prei en de hamreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. 

  3. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg. Bestrooi met de rest van de kaas en bak de taart in het midden van de oven in ca. 55 min. goudbruin en gaar. Dek de laatste 10 min. af met aluminiumfolie.