Spritsen
Spritsen

Spritsen

Sprits zijn zoete koekjes gemaakt van opgespoten deeg. Een deeg dat je gemakkelijk zelf maakt! Meng boter, bloem en suiker, en varieer met toevoegingen zoals cacao of kaneel. Lekker bij een kop koffie, thee of chocolademelk.

Sprits recepten

Spritskoekjes bakken
Spritskoekjes bakken

Spritskoekjes bakken

Ingrediënten

8 porties

150 g

ongezouten roomboter

100

witte basterdsuiker

1

middelgroot ei

200 g

tarwebloem

1 mespunt

zout

½

citroen

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • handmixer

  • spuitzak met kartelmondje

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop met een mixer of in een keukenmachine de boter en suiker tot een wit en luchtig mengsel. Dit duurt ca. 6 min. Klop het ei los. Spatel de bloem, het zout en de helft van het ei snel door het botermengsel. De rest van het ei wordt niet gebruikt.
  2. Rasp de gele schil van de halve citroen en voeg toe. Kneed met je handen tot een soepel deeg. Schep de helft van het beslag in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van 1½ cm. Gebruik een stevige spuitzak en niet eentje van plastic, die kan stuk gaan omdat het deeg erg stevig is.
  3. Spuit zigzaggend 8 spritsen van ca. 8 x 4 cm op de bakplaat. Bak de koekjes in de oven in ca. 15 min. Ze mogen alleen een beetje bruin worden aan de randjes, maar verder licht van kleur blijven. Laat de spritsen 5 min. afkoelen op de bakplaten en laat vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.