Taco's
Taco's

Taco's

Of je nu de zachte tortilla (oftewel de wrap) of de harde, knapperige variant kiest om te vullen: taco’s zijn altijd lekker, kleurrijk én gezellig om te eten. Zet de vulling in kleine bakjes op tafel en laat iedereen z’n eigen taco maken!

Taco's met kip tinga

Taco's met kip tinga

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C. Halveer ¼ van de uien en druk de kruidnagels erin. Leg de kipfilet, halve ui met kruidnagels, 1 takje tijm (per 4 personen) en de laurierblaadjes in een kleine soeppan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kip ca. 1 uur zachtjes koken (pocheren).
  2. Maak ondertussen de saus. Verdeel de tomaten over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in het midden van de oven ca. 30 min. Neem de tomaten uit de oven en pureer samen met de chipotlepeper met aanhangend vocht glad met de staafmixer. Schenk de saus door een zeef in een kom.
  3. Snijd ondertussen ⅔ van de overgebleven de uien in halve ringen. Snijd de tenen knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rest van de tijmtakjes.
  4. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui 6-8 min. op middelhoog vuur goudbruin. Voeg de knoflook, oregano, de rest van de tijm en van de laurier toe, zet het vuur lager en bak nog 2 min. mee. Schenk de tomatensaus erbij en breng aan de kook.
  5. Haal ondertussen de kipfilet uit de bouillon en laat afkoelen. Schenk 200 ml (per 4 personen) van de bouillon bij de saus en laat de saus in 6-8 min. op middelhoog vuur tot ⅔ inkoken. Voeg de rietsuiker toe en meng tot het opgelost is.
  6. Trek de gare kipfilet met 2 vorken in plukjes uit elkaar (pulled chicken). Schep door de saus en verwarm mee (kip tinga).
  7. Verkruimel ondertussen de kaas, snijd de radijsjes in dunne plakjes en de koriander fijn. Snipper de rest van de ui.
  8. Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Beleg de taco’s met de kip tinga, kaas, radijs en koriander.
Wat is het verschil tussen een tortilla (wrap) en een taco?

Wat is het verschil tussen een tortilla (wrap) en een taco?

Een taco is een zachte tortilla óf een harde tacoschelp, die je vult met een vulling zonder bonen. Tortilla is de naam van de pannenkoek (ook wel bekend als de tortillawrap) waarin, of waarop, je de vulling doet. Een tortilla kan dus een onderdeel zijn van een taco. Traditionele taco’s, zoals ze die in Mexico eten, zijn gemaakt met zachte tortilla’s. De taco met harde tacoschelp is in Amerika bedacht en geïnspireerd op de Mexicaanse ‘tacos dorados’, gefrituurde tortilla’s die vaak worden gevuld met aardappel.

Hoe maak je taco's?

Taco’s bestaan uit twee onderdelen: een zachte tortilla of harde tacoschelp plus de vulling. Maak eerst de vulling door vlees, vis, gevogelte of vegetarische keuzes en groente met kruiden en/of specerijen te bakken. Verwarm de tortilla’s of tacoschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de vulling op of in de taco’s. Voeg eventueel salsa, guacamole, zure room, crème fraîche, kaas en/of verse kruiden toe.

Hoe maak je taco's?
Taco's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Taco's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Taco’s gemaakt van een zachte tortilla kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bak. De tortilla wordt wel slapper door het vocht in de vulling, dus bewaar de tortilla en de vulling liefst apart, ook in de vriezer. In een afgesloten bak of diepvrieszak zijn beide onderdelen in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Warm de tortilla even op in een oven op 180 °C en warm de vulling op door deze al roerend op laag vuur te bakken. Tacoschelpen zijn minder geschikt om te bewaren, want die worden taai.